fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dekanatski križni put u tuzlanskom dekanatu

Autor: Danijel Marković

U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." i vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije i ove godine organizirao se dekanataski križni put mladih u vrhbosanskoj nadbiskupiji. Dekanatski križni put mladih održao se u tuzlanskom dekanatu u subotu 28. Ožujka 2015. godine pod geslom „Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi“ (Mk 1, 14-20).

Križni put mladih u tuzlanskom dekanatu održao se treći put. Prošle godine se išlo od župne crkve na Husinu prema župnoj crkvi u Morančanima. Namjera je da se ova trasa „Križnog puta” pretvori u tradicionalnu i da se svake godine okuplja što više mladih. Pobožnosti su sudjelovali vjernici i mladi iz župa Par Selo, Živinice, Dragunja, Morančani i Husina predvođeni svojim svećenicima.
Hod postajama Isusove muke započeo je u crkvi sv. Juraja mučenika u župi Morančani. Krenuvši od župne crkve u Morančanima, išlo se pješke starim putom preko Cerova do župne crkve na Husiu. Iako je na putu bilo dosta blata i lokvi, križni put protekao je bez ikakvih problema. Iako je ovo bila pobožnost mladih, na put je krenulo i nekoliko osoba koje su imale po šezdeset i sedamdeset godina. Najmlađa učenica imala je 4 i pol godine, a bitno je napomenuti da je na križni put išla i jedna slijepa osoba.
Pobožnost se završila svetom misom koju je predvodio najstariji od župnika vlč. Anto Stjepić, župnik župe Sv. Ane – Par Selo u kocelebraciji ostalih svećenika. Vlč. Anto Stjepić u svojoj propovjedi govorio je o izdaji Isusa. Rekao je da je Juda izdao Isusa i da ga za taj čin mnogi optužuju, ali da se oni koji osuđuju Judu trebaju upitati izdaju li oni Isusa svojim psovkama i ostalim nedjelima, odnosno grijehom. Također, govorio je i o Petru koji je zanijekao Isusa pred sluškinjom – koliko se danas ljudi stidi reći da su kršćani i nijekaju Boga. Osudit ćemo njih za izdaju, ali hoćemo li sebe?

Također, bilo je govora i o Pilatu koji je zbog pozicije osudio nevinog čovjeka iako je imao sve ovlasti osloboditi ga, ali kao i u današnje vrijeme, mnogi se prodaju zbog materijalnog i funkcija ili kako bi ugodili drugima.
Nakon svete mise upriličen je zakuska koja je bila priremljena za sve sudionike Križnog puta. Upriličeni su osvježenja koja su sasvim dobro prijala nakon dvosatnog hoda. Iskrene čestitke organizatorima i svim učesnicima Križnog puta. Nadamo se da će se iduće godine skupiti još više mladih.

Autor: Danijel Marković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});