fbpx

Demokratska fronta traži od FUP-a i SIPA-e upad u 27 državnih firmi

Autor: D. Jelić

SARAJEVO - Poštovani, Demokratska fronta želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem:

„Na sastanku predsjednika stranaka parlamentarne većine u Federaciji BiH danas je dogovoreno da Vlada Federacije BiH, u skladu sa poslovnim rezultatima razmotri smjenu upravljačkih struktura u firmama u većinskom ili u potpunom državnom vlasništvu. U onim firmama u kojima FBiH ima manjinski udio vlasništva, bit će razmotren rezultat predstavnika državnog kapitala.

Ukoliko i gdje dođe do smjene upravljačkih struktura, vršitelji dužnosti bit će imenovani samo do okončanja natječajnih procedura, koje se svakako već privode kraju. Sa stanovišta Demokratske fronte, najvažnije u ovom će biti poštivanje zakona i zakonitosti.

Usporedo sa smjenom upravljačkih struktura kojima je istekao mandat i imenovanjem novih, biće pozvana Finansijska policija, ali i drugi istražni i pravosudni organi – tužiteljstvo, SIPA, FUP – da identificiraju i započnu zakonsko procesuiranje odgovonrih za gubitke koji se mjere desetinama i stotinama milijuna maraka.

Podsjećamo javnost da je ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, Reuf Bajrtović već poslao listu od 27 firmi u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu Financijskoj policiji i zatražio od njih uvid u rad tih firmi.

Demokratska fronta želi ovim putem da poruči da je ovo prvi put u istoriji naše demokratije da javni resursi nisu raspodijeljeni kao izborni plijen, a krivci za dosadašnje loše poslovanje prošli nekažnjeno. Mi u DF-u smo i ovim putem pokazali da uvodimo nove standarde u odnos prema javnoj imovini, njenim upravljanjem, te povjerenju koje smo dobili na izborima od građana da radimo upravo to, navodi se u današnjem priopćenju DF-a.

Autor: D. Jelić

ZADNJE VIJESTI