fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Demokratska fronta traži od FUP-a i SIPA-e upad u 27 državnih firmi

Autor: D. Jelić

SARAJEVO - Poštovani, Demokratska fronta želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem:

„Na sastanku predsjednika stranaka parlamentarne većine u Federaciji BiH danas je dogovoreno da Vlada Federacije BiH, u skladu sa poslovnim rezultatima razmotri smjenu upravljačkih struktura u firmama u većinskom ili u potpunom državnom vlasništvu. U onim firmama u kojima FBiH ima manjinski udio vlasništva, bit će razmotren rezultat predstavnika državnog kapitala.

Ukoliko i gdje dođe do smjene upravljačkih struktura, vršitelji dužnosti bit će imenovani samo do okončanja natječajnih procedura, koje se svakako već privode kraju. Sa stanovišta Demokratske fronte, najvažnije u ovom će biti poštivanje zakona i zakonitosti.

Usporedo sa smjenom upravljačkih struktura kojima je istekao mandat i imenovanjem novih, biće pozvana Finansijska policija, ali i drugi istražni i pravosudni organi – tužiteljstvo, SIPA, FUP – da identificiraju i započnu zakonsko procesuiranje odgovonrih za gubitke koji se mjere desetinama i stotinama milijuna maraka.

Podsjećamo javnost da je ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, Reuf Bajrtović već poslao listu od 27 firmi u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu Financijskoj policiji i zatražio od njih uvid u rad tih firmi.

Demokratska fronta želi ovim putem da poruči da je ovo prvi put u istoriji naše demokratije da javni resursi nisu raspodijeljeni kao izborni plijen, a krivci za dosadašnje loše poslovanje prošli nekažnjeno. Mi u DF-u smo i ovim putem pokazali da uvodimo nove standarde u odnos prema javnoj imovini, njenim upravljanjem, te povjerenju koje smo dobili na izborima od građana da radimo upravo to, navodi se u današnjem priopćenju DF-a.

Autor: D. Jelić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});