Detalji pronađenih predmeta i količine zapljenjene marihuane u akciji “Nasljednik”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dana 15.5.2018. godine, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Nasljednik”, izvršili pretrese osba, objekata i pokretnih stvari na ukupno pet lokacija; na jednoj lokaciji u Palama, dvije u Istočnom Sarajevu, jednoj lokaciji u Prnjavoru i jednoj u Banjaluci.

Pretresi su izvršeni na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, i tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičog djela „Organizirani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz člana 195. KZ BiH i krivičnog djela „Krijumčarenje“ iz člana 214. KZ BiH.

U toku pretesa privremeno su oduzeti sljedeći predmeti: oko 8837 g zeljaste materije koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu ili skunk, putničko motorno vozilo marke Škoda Fabia, Digitalna vaga, tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po 1 kg praškaste materije „Agrostemin“ koja ima upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji i koja je prokrijumčarena iz Republike Srbije riječnim tokom, 15 komada municije kalibra 7,9 mm, pet lovačkih patrona, dvije male kašike sa tragovima nepoznate materije, oko 1 kg nepoznate praškaste materije, mobilni telefoni, laptop, centralna računarska jedinica, skener, štampač, SIM kartice, nosači SIM kartica, pečati pravnih osba, poslovna dokumentacija, bankovne karice, fakture, osobni dokumenti, interne evidencije, bilješke i drugo.

Prilikom vršenja pretresa, policijskim službenicima SIPA-e podršku je pružila Granična policija Bosne i Hercegovine, u vidu angažiranja službenog psa sa vodičem na jednoj lokaciji u Palama.

Tri osobe su lišena slobode, te su nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, predata Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kazali su za portal Dnevno.ba iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI