fbpx

Deutsche Welle: ‘Kninska proslava je pozornica za huligane koji slave srpski poraz i izvlače simbole NDH’

Autor: dnevno.ba

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević (Samostalna demokratska srpska stranka) sudjelovat će 5. kolovoza na proslavi 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu. Ministar branitelja Tomo Medved (Hrvatska demokratska zajednica) položit će vijence srpskim žrtvama u Gruborima 24. ili 25. kolovoza.

Onima koji ne poznaju hrvatske prilike, ova bi vijest mogla zvučati kao dosadna protokolarna informacija, no riječ je o simboličkoj prekretnici na putu suočavanja s prošlošću koja bi, bude li političke mudrosti, mogla prerasti u smanjenje napetosti između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda u Hrvatskoj, piše Deutsche Welle.

Dvije strane, dva doživljaja

S druge strane, za srpsko stanovništvo koje je tog kolovoza 1995. godine pobjeglo pred naletom Hrvatske vojske, Oluja predstavlja početak kraja, urušavanje koliko-toliko normalnog života i traumu izbjeglištva koju su osjetile stotine tisuća žitelja nekadašnje Jugoslavije. S brojem izbjeglih srpskih cvilila i pripadnika srpske paravojske licitira i se i danas te se, ovisno o strani koja ih prezentira, kreću od 90.000 do 250.000 tisuća.

Osim toga, hrvatska politika i vrh vojske nisu uspjeli spriječiti pljačku i palež takozvane Krajine koja je uslijedila nakon velike pobjede. Prema podacima koje je objavila Dokumenta – centar za suočavanje s prošlošću, za vrijeme službenog trajanja operacije Oluja”i u narednih 100 dana, pripadnici Hrvatske vojske (ili naoružane osobe u vojnim, odnosno policijskim odorama), usmrtili su više stotina, a prema Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava najmanje 410 civila, unatoč tome što oni nisu pružali otpor. Spaljeno je više od 22.000 kuća. U ranije spomenutim Gruborima, ubijeno je šestero srpskih civila, a za njihovu smrt nitko nije odgovarao. Najstariji među njima imao je 80 godina.

Pupovac ne dolazi

Istini za volju, hrvatski predsjednici, od Stjepana Mesića preko Ive Josipovića do Kolinde Grabar-Kitarović više su puta izrazili osudu i žaljenje zbog srpskih žrtava, no politika se trudila marginalizirati ovu priču. Istovremeno, signali koji su dolazili iz Beograda, a za kojeg velikosrpska politika i stradanja Hrvata prije 5. kolovoza gotovo da i ne postoje, nije pomagala pomirenju Hrvata i Srba.

Hrvatska desnica već godinama zaziva dolazak glavnog političkog predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca (SDSS) u Knin, javno deklarirajući da bi to bilo ljekovito za društvo. S obzirom da je Pupovac u tom dijelu birača jasno označen kao poslušnik Beograda i „dežurni krivac“ u Hrvatskoj, intimno bi to imalo i okus još jedne, možda i konačne pobjede kroz poniženje „protivnika”. Jer ne treba zaboraviti da je tradicionalna kninska proslava ujedno i neformalna pozornica za huligane i širitelje mržnje koji ne dolaze slaviti veliku vojnu pobjedu, već srpski poraz pa za tu priliku izvlače pjesme i simbole Nezavisne države Hrvatske.

No to je mudro izbjegnuto, jer u Plenkovićevu vladu kao potpredsjednik nije ušao Pupovac, već Boris Milošević, relativno svježe lice SDSS-a koje ne nosi teret stavljen na leđa njegovom stranačkom šefu. Sam Plenković nikada nije govorio da baš Pupovac treba doći u Knin, već da bi želio da tamo bude cijela njegova vlada, a u tome ga je podupirao i predsjednik Zoran Milanović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI