fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DF: Ako RS stvori rezervni sastav od 1.000 policajaca, FBiH mora imati njih 2.500

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Demokratska fronta predlaže da rezervni sastav policije u Federaciji BiH broji 2.500 pripadnika, a ukoliko u rezervni sastav policije RS-a zaista bude primljeno 1.000 policajaca.

Kako se ističe u posljednjem priopćenju, Demokratska fronta se u proteklih nekoliko dana već oglašavala u vezi sa Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, a koji se striktno odnosi na uspostavu rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

“Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditirane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH, Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je sa aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak ‘ocijenjen kao neprimjenjiv’, kaže se iz DF-a.

Kako kažu, ukoliko i ovaj put ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike Srpske koja je ujedno protivna evropskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, DF će biti prinuđen da inicira donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2.500 policajaca. To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je evropski prosjek broja policajaca u zemljama EU 318 policajaca na 100.000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3.500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100.000 stanovnika i da bi prouzrokovalo financijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažiranje snaga”, priopćeno je iz DF-a.

Poučeni iskustvima sa početka devedesetih godina, mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da nas ne bi zadesile posljedice iz već navedenog perioda, kažu iz DF-a.

“Mi to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2.500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo. Na kraju, i dalje smatramo da bi novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage bolje bilo utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim, te da bi se trebalo težiti ka smanjenju broja policajaca na europski prosjek, ali sa boljom opremom, platama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini. Svima mora biti jasno da je u ovom trenutku prioritet svih prioriteta – opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Ko to ne vidi ili je ‘slijep pored očiju’ ili radi na destrukciji BiH”, zaključuje se iz Demokratske fronte.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});