DF i SDP traže vanrednu sjednicu ZD PFBiH – Jedina točka: Prijedlog izbornog zakona!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Klubovi zastupnika DF-a i SDP-a su danas i službeno predali pismeni zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u vezi zajedničkog Prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

S obzirom da je 2018. godina izborna godina u Bosni i Hercegovini, te da će Centralna lzborna Komisija BiH u svibnju 2018. godine raspisati Opće izbore 2018. godine, te da Parlament Federacije BiH ima obavezu u skladu s lzbornim zakonom BiH i Ustavom Federacije BiH osigurati maksimalne demokratske standarde u pogledu određivanja broja i strukture mandata članova Parlamenta FBiH, Klubovi zastupnika DF-a i SDP-a smatraju da je ovakav Zakon potrebno usvojiti po hitnom postupku.

S obzirom da bi, u kontekstu vrlo skorog raspisivanja Općih izbora 2018., u slučaju nedonošenja ovakvog Zakona vrlo izvjesno nastupile štetne posljedice po Federaciju BiH, postoji neodložna potreba da se urede odnosi i pitanja koja su predmet ovog Zakona i to prije nego nastupi izborna godina.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI