DF: Paralelno formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjedništvo Demokratske fronte analiziralo je na današnjoj sjednici aktualnu političku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti, kako na nivou države (Vijeće ministara), tako i na federalnom nivou (Vlada Federacije). Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća vlasti „ukoči“ proces formiranja federalne vlade.

Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je u MAP-u od Samita u Tallinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati sa bilo kim, uključujući Dodika.

Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije – Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to zaista zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga s ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila,na istim principima zasnovana podjela države. Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni,smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera.

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje aktivnosti nove većine u Gradskom vijeću Grada Zenica, čiji je osnovni cilj ostvarivanje osobnih interesa, a što se pokazalo na pokretanju inicijative za smjenu aktuelnog predsjedavajućeg, Gorana Bulajića. Predsjedništvo daje podršku gospodinu Bulajiću i diže glas protiv prakse u kojoj lični (porodični) interes ima prednost nad interesom građana Zenice, navodi se u priopćenju Demokratske fronte.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI