fbpx

“Direktnu prijetnju po BiH nećemo tolerirati”

Autor: Oslobođenje

BANJA LUKA - Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajedno sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, britanskim ambasadorom Edwardom Fergusonom, francuskom ambasadoricom Claire Bodonyi, otpravnikom poslova Ambasade Njemačke Adrianom Pollmannom i predstavnikom talijanskog ambasadora, otputovali su jučer u Banju Luku, kako bi istakli zabrinutost koju dijele u vezi sa predloženim referendumom o pravosudnim institucijama na državnom nivou, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Radimo zajedno

Po završetku sastanka, ambasadorica Cormack je na Twitter profilu Ambasade SAD-a istakla kako su njoj i njenim kolegama “lideri iz RS-a kazali kako žele da pravni sistem bolje funkcionira”. “Slažemo se s tim. Ali, referendumom neće postići taj cilj”, kaže ambasadorica Cormack.

U zajedničkoj izjavi, koju su poslali iz Delegacije EU, ambasadori navode i kako “priznaju i slažu se da postoje značajni problemi u vezi sa sudskim i tužilačkim sistemom u BiH na svim nivoima, uključujući i državni nivo”.

“Međutim, Strukturirani dijalog o pravosuđu postigao je neke značajne rezultate u pogledu procesuiranja ratnih zločina i u utiranju puta apelacionom sudu na državnom nivou. Nova državna strategija za reformu sektora pravosuđa u BiH, koja nudi okvir za pravne reforme, u procesu je izrade i usklađivanja između svih nivoa vlasti. Želimo raditi zajedno, u partnerskom duhu s vlastima u RS-u i u drugim dijelovima zemlje, kako bismo osnažili pravosuđe u cijeloj BiH, garantirali njegovu nezavisnost i nepristranost, te poboljšali njegov rad i efikasnost s ciljem vraćanja povjerenja javnosti u pravosudne institucije”, dio je zajedničke izjave.

Istovremeno, ambasadori poručuju kako su pravosudne institucije na državnom nivou od ključnog značaja za suverenitet i stabilnost BiH.

“Duboko smo zabrinuti da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne da se ove institucije reformiraju, nego da se potkopaju i oslabe i time bi predstavljao direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje u cjelini. To ne može biti tolerirano. Posljednje što Bosni i Hercegovini treba jeste nepotrebno sukobljavanje koje bi oslabilo, a ne podržalo naše partnerstvo i reforme za koje se slažemo da su neophodne, stav je ambasadora.

Traćenje novca

Ambasadori su upozorili i da bi, iz perspektive EU, planirani referendum također ozbiljno naštetio putu pristupanja BiH Evropskoj uniji, time što bi doveo u sumnju sposobnost BiH da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji bi se poštivali u cijeloj zemlji.

“Europska unija je pokušala usmjeriti fokus političkih lidera na stvarne socijalne i ekonomske probleme s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Osim stabiliziranja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, naročito za mlade, program reformi podrazumijeva i mjere za jačanje vladavine prava i rješavanje problema korupcije. Jedan referendum, bez istinske legalne vrijednosti, o nečemu što dovodi u pitanje ustavne principe BiH, bio bi kontraproduktivan za rješavanje tih hitnih pitanja i značio bi traćenje novca koji bi se mogao iskoristiti za rješavanje stvarnih ekonomskih i socijalnih potreba građana Republike Srpske”, podsjetili su ambasadori političare iz RS-a, te dodali kako “pitanja u vezi sa pravosudnim sistemom jesu stvarna i važna”.

“Zabrinutost u tom pogledu dijele kako obični građani, tako i političari. Nestrpljivo iščekujemo konstruktivan rad s vlastima RS-a i drugima, kako bi se riješili spomenuti problemi te, stoga, pozivamo na odgovornost, dijalog i suradnju”, zaključili su ambasadori u izjavi.

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI