fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Direktor Agencije za javne nabavke BiH na more otputovao službenim automobilom?!

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - Samo za službena putnička vozila institucija BiH je u 2018. godini potrošeno više od 10,6 milijuna KM. Taj je novac građana BiH utrošen i kako bi pojedini dužnosnici što udobnije putovali na godišnje odmore.

Takvoj praksi zloupotrebe službenih vozila, po svoj prilici, svjedoči i automobil koji je ovih dana parkiran na Makarskoj rivijeri u Hrvatskoj, točnije Brelima, a kojeg je “odalo” odobrenje Ministarstva prometa Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Za Faktor je potvrđeno da se radi o službenom vozilu Agencije za javne nabavke BiH. Nakon što je otkriveno koja je institucija vlasnik službenog vozila, jedino preostalo neodgovoreno pitanje je da li je i koji je uposlenik te institucije zloupotrijebio vozilo za potrebe putovanja na more? U potrazi za odgovorom može pomoći kartica za parking zakačena ispod vjetrobranskog stakla automobila, a na kojoj je ispisano prezime Obradović-Salčin.

To prezime odgovara Lejli Obradović-Salčin, supruzi Đenana Salčina, direktora Agencije za javne nabavke BiH.

Kontaktirali smo Agenciju za javne nabavke sa namjerom da razgovaramo sa Salčinom, ali nam je odgovoreno da je direktor te institucije trenutno na – godišnjem odmoru.

Posebnim Pravilnikom o uvjetima nabavke i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH je predviđena mogućnost korištenja službenog vozila kontinuirano 24 sata dnevno ukoliko to posebnim aktom doprinosi rukovodilac institucije.

Međutim, za korištenje službenog vozila za potrebe putovanja na godišnji odmor van teritorija BiH se ni u kom slučaju ne može pronaći adekvatno zakonsko, pa ni etičko uporište te se po svoj prilici radi o još jednoj gruboj zloupotrebi javnih resursa koje su svojim novcem platili i koje plaćaju građani BiH.

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});