fbpx

Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević prijavljen Tužilaštvu KS: Omogućio osuđenoj osobi povlastice na koje zakonom nema pravo, uskratio pravo…!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tek kada pomislimo, da nas ništa više ne može iznenaditi, a kada je u pitanju direktor Kazneno – popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Faruk Zubčević, uvijek se pojave novi materijalni dokazi, koji istoga dodatno inkriminiraju, ali jasno oslikavaju i karakter Zubčevića, koji je očigledno sklon raznoraznim nezakonitim radnjama i aktivnostima, gdje na jedan necivilizacijski način pokušava disciplinirati sve „neposlušne“ uposlenike KPZ-a Sarajevo, ali i novinare i medije, koji ukazuju na njegove devijacije.

tekstovi sve dokumentirali i dokaze obznanili, a postupajuća tužiteljstva (Tužiteljstvo BiH) intenzivno rade na krivičnom predmetu protiv Faruka Zubčevića, o čemu smo više nego dovoljno dokaza objavili.

U međuvremenu, pojavila se nova informacija sa kojom je upoznato i Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Prema informacijama iz Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, direktor KPZ-a Sarajevo, prijavljen je zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 1. KZ F BiH.

Pored Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo formirano je nekoliko krivičnih predmeta protiv prijavljenog direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića, a već smo sa dokazima obznanili, da MUP KS poziva svjedoke radi saslušanja u istrazi u predmetu protiv Zubčevića.

O čemu se radi?

 • Zubčević je prijavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo, da je u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj i ovlaštenja, omogućio osuđenoj osobi Mirzi Muhoviću, sinu vlasnika pumpe „Green oil“ d.o.o. Sarajevo, rad van ustanove zatvora svaki radni dan u trajanju od najmanje (8) osam sati, u toku izdržavanja kazne zatvora, na način, da je isti po odobrenju direktora Zubčevića izlazio iz objekta Igman KPZ Sarajevo oko 07,00 sati, te se vraćao u objekt Igman oko 17,00 sati svakog radnog dana, a postupajući suprotno članu 64. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija F BiH (ZIKS), svjestan i znajući osumnjičeni Faruk Zubčević, da prema članu 64. ZIKS-a, “osuđena osoba koja na izdržavanju kazne zatvora treba da provede do šest mjeseci, a koja je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem je dotad radila, ukoliko se s tim saglasi preduzeće i osuđena osoba i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća o čemu odlučuje federalni ministar. Međusobna prava i obaveze u slučaju iz stava 1. ovog člana regulisat će se ugovorom koji zaključuju rukovodilac ustanove i ovlaštena osoba preduzeća”, te znajući da je Mirza Muhović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 10 mjeseci zatvora, kao i da ne ispunjava zakonske kriterije iz člana 64. ZIKS-a, bez suglasnosti i odobrenja federalnog ministra, omogućio istome rad van ustanove zatvora, iako je članom 64. ZIKS-a to regulirano za osobe koje su osuđene na kaznu zatvora do 6 mjeseci.

Pravomoćnom presudom, Mirza Muhović osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora zbog nasilja u porodici, počinjenog nad svojom bivšom suprugom pjevačicom Verenom Cerovinom iz Istočnog Sarajeva. Presudu je donio Opštinski sud u Sarajevu.

“Muhoviću je nakon izricanja presude određen i pritvor koji može trajati najduže devet mjeseci ili do nove odluke suda”, potvrdila  je tada Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Prema članu 64. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija jasno je propisano, da “Osuđena osoba koja na izdržavanju kazne zatvora treba da provede do šest mjeseci, a koja je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem je dotad radila, ukoliko se s tim saglasi preduzeće i osuđena osoba i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća o čemu odlučuje federalni ministar. Međusobna prava i obaveze u slučaju iz stava 1. ovog člana regulisat će se ugovorom koji zaključuju rukovodilac ustanove i ovlaštena osoba preduzeća”.

Prema prethodnom citiranom zakonskom članu propisano je, da osuđene osobe do 6 mjeseci zatvora mogu za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem su dotad radile, ukoliko se s tim saglasi preduzeće i osuđena osoba i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća o čemu odlučuje federalni ministar.

Prema informacijama portala Dnevno.ba, Mirza Muhović, iako je osuđen na jednu godinu i deset mjeseci zatvora, je svakoga dana, počev od 07,00 ujutro iz objekta Igman izlazio, te se vraćao oko 17,00 sati svakoga dana, radeći u preduzeću, iako to mogu samo lica osuđena do 6 mjeseci zatvora!

Prema daljnjim informacijama portala Dnevno.ba navedenu “povlasticu” Muhoviću je omogućio direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević, iako je jasno propisano, da federalni ministar odluku o prethodnom navedenom donosi, kao što je regulirano da to mogu lica osuđena samo na kaznu zatvora do 6 mjeseci, a ne lica osuđena na kaznu zatvora od jedne godine i deset mjeseci zatvora!

Dana 14. 06. 2021. godine, iz Federalnog ministarstva pravde su nam telefonskim putem odgovorili, da federalni ministar nikada nije potpisao ili donio bilo kakvu odluku, da osuđenik Mirza Muhović može u vrijeme izdržavanja kazne zatvora, van zatvora, nastaviti rad u preduzeću u kojem je dotad radio, ukoliko se s tim saglasi preduzeće i osuđena osoba i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća, niti je federalni ministar ikada za takvo što dao svoju suglasnost.

Pored navedenog, Zubčević je prijavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo, da je i bivšem direktoru KPZ-a Sarajevo Ameru Softiću upućivao prijetnje ozbiljne po život:

 • Osumnjičeni Faruk Zubčević tereti se da je, dana 29. 03. 2021. godine, oko 09,30 časova, u svojstvu direktora Kazneno – popravnog zavoda Sarajevo,                zloupotrebom svoga položaja i ovlasti, sa umišljajem ušao u kancelariju medijatora državne službe u KPZ-u Sarajevo kod Ozane Džano, i tom prilikom uposleniku KPZ-a Sarajevo Edibu Termizu, iznio prijetnju prema Ameru Softiću, kazavši: „Amer je mrtav“, a što je kod Softića stvorilo ozbiljni osjećaj straha, te fizičke i pravne nesigurnosti.

Dana 25. 03. 2021. godine, prema informacijama portala Dnevno.ba, Zubčević je također prijavljen za krivično djelo Povreda prava na podnošenje žalbi i molbi iz člana 192. KZ F BiH, a tereti se da je:

 • Prijavljeni i osumnjičeni Faruk Zubčević, u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, zloupotrebom svoga položaja i ovlaštenja, sa umišljajem, spriječio Amera Softića, bivšeg direktora KPZ-a Sarajevo, trenutno šefa odsjeka za odgoj/tretman osuđenih osoba, zdravstvene i upravne poslove u odjeljenju Ustikolina KPZ-a Sarajevo, da se koristi svojim pravom podnošenja žalbi, prigovora, molbi, predstavki ili pritužbi, na način da je, 06. 03. 2019. godine, uskratio navedeno pravo Ameru Softiću, da putem akta protokoliranog 06. 03. 2019. godine na protokolu Zavoda, ostvari kontakt sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvom sigurnosti BiH, te i drugim institucijama naznačenim u aktu od 06. 03. 2019. godine, a čije upućivanje navedenim institucijama je prijavljeni i osumnjičeni Faruk Zubčević odbio, i time spriječio Amera Softića da se koristi svojim, zakonom propisanim pravom.

Navedene radnje, Faruk Zubčević je izravno priznao u navodima iz rješenja, broj: 01-30-67-6-1/20 od 24. 01. 2020. godine, i to na posljednjoj stranici u alineji 2 navedenog rješenja, kako slijedi:

„da je imenovani postupio sa izravnim umišljajem ukazuje i akt protokoliran 06. 03. 2019. godine, kojim je isti pokušao da ostvari kontakt sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvom sigurnosti BiH, te i drugim institucijama, kako bi lično preduzimao radnje, što je bilo odbijano od strane direktora KPZ-a Sarajevo, adekvatno dokumentirano, jer bi se u potpunosti odstupilo od navedenih zakonskih uporišta za vršenje sigurnosne provjere“.

Naime, odredbom člana 192. Krivičnog zakona F BiH jasno je propisano:Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja spriječi drugog da se koristi svojim pravom podnošenja žalbe, prigovora, molbe, predstavke ili pritužbe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine“!

Zubčević je prijavljen, da je to navedeno pravo uskratio Ameru Softiću.

VEZANI TEKSTOVI / LINKOVI O FARUKU ZUBČEVIĆU:

 1. https://www.dnevno.ba/vijesti/direktor-kpz-a-sarajevo-faruk-zubcevic-uzurpirao-poziciju-direktora-uposlenici-traze-njegovo-razrjesenje-zbog-starosne-penzije-226297/
 2. https://www.dnevno.ba/vijesti/saznajemo-tuziteljstvo-bosne-i-hercegovine-istrazuje-direktora-kpz-a-sarajevo-faruka-zubcevica-226874/
 3. https://www.dnevno.ba/vijesti/dokazi-tuziteljstvo-bih-prosiruje-istragu-protiv-direktora-kpz-a-sarajevo-faruka-zubcevica-mup-vec-postupa-po-naredbama-tuziteljstva-226930/
 4. https://www.dnevno.ba/vijesti/samo-demokratski-odmazda-bahatog-direktora-kpz-a-sarajevo-faruka-zubcevica-prema-zvizdacima-226770/
 5. https://www.dnevno.ba/vijesti/kazneno-popravni-zavod-poluotvorenog-tipa-sarajevo-uputio-demant-na-tekst-226490/
 6. https://www.dnevno.ba/vijesti/za-sto-se-sve-tereti-bahati-direktor-kpz-a-sarajevo-faruk-zubcevic-prijetio-zlostavljao-i-vrijedao-uposlenike-zavoda-227178/?fbclid=IwAR13URXERnLZSIL-4lfX_lKjrMQmIIc9Gc_GX5F7tJhfTr0BDg4pS-1uVgc
 7. https://www.dnevno.ba/vijesti/otkrivamo-sluzbena-zabiljeska-kpz-a-sarajevo-otkriva-kabadahijsko-i-sramno-ponasanje-direktora-kpz-a-sarajevo-faruka-zubcevica-227320/
 8. https://www.dnevno.ba/vijesti/strucna-komisija-vlade-fbih-ispitat-ce-odgovornost-faruka-zubcevica-direktora-kpz-a-sarajevo-u-sve-se-ukljucio-i-ombudsmen-227379/
 9. https://www.dnevno.ba/vijesti/doznajemo-uposlenici-kpz-a-sarajevo-tuzili-sudu-direktora-faruka-zubcevica-zbog-mobinga-227415/
 10. https://www.dnevno.ba/vijesti/simic-odgovorio-zubcevicu-zastrasivanja-i-prijetnje-vam-nece-pomoci-tekstovi-o-vama-ce-se-i-dalje-objavljivati-227474/
 11. https://www.dnevno.ba/vijesti/kazneno-popravni-zavod-poluotvorenog-tipa-sarajevo-uputio-jos-jedan-demant-227457/

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Dnevno.ba

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI