fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević uzurpirao poziciju direktora. Uposlenici traže njegovo razrješenje, zbog starosne penzije!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

U Kazneno – popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo posljednjih dana događa se prava drama, jer je direktor toga Zavoda Faruk Zubčević uzurpirao tu poziciju, obzirom, da je već odavno trebao biti razriješen, zbog ispunjenja uvjeta za starosnu penziju.

  • Salko Zeković – inače šef odsjeka za pritvorene osobe – stariji nadzornik zatvorske policije/straže u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo;
  • Edib Termiz – stariji nadzornik zatvorske policije/straže prve klase  u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo;
  • Emir Korjenić – šef odsjeka  – nadzornik zatvorske policije/straže za elektronski video nadzor u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo;
  • Amer Softić – šef odsjeka za tretman, zdravstvenu zaštitu i upravne poslove u KPZ PT Sarajevo  -odjeljenje Ustikolina;

Naime, Zeković, Termiz, Korjenić i Softić su dana 24. 05. 2021. godine svojim dopisom obavijestili Federalno ministarstvo pravde F BiH, Vladu Federacije BiH, te Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, kao i šefove klubova u Parlamentu F BiH, u kojemu dopisu navode i traže razrješenje Faruka Zubčevića sa funkcije direktora KPZ Sarajevo, zbog starosne penzije.

U obrazloženju dopisa koji je upućen federalnim vlastima, navodi se, da je „Faruk Zubčević Odlukom Vlade F BiH od 28. 09. 2017. godine imenovan na poziciju direktora Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo, te da je sa danom 01. 01. 2021. godine direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević stekao pravo na starosnu penziju u skladu sa odredbom člana 40. Zakona o PIO, gdje je navedeno, da se starosna penzija stječe sa navršenih 40 godina radnog staža osiguranja, bez obzira na godine života, a Faruk Zubčević je taj uvjet ispunio. Faruk Zubčević je bio zaposlen na poslovima na kojima se staž osiguranja, u skladu sa Zakonom o PIO-u računa u uvećanom trajanju“ – navodi se u dopisu.

U istome dopisu Zeković, Termiz, Korjenić i Softić, dalje upozoravaju Naslove, da na „osnovu saznanja Faruk Zubčević ima ukupan staž osiguranja sa 01. 01. 2021. godine u trajanju većem od 40 godina staža osiguranja, koji se sastoji od efektivnog staža i beneficiranog staža (prema podacima računovodstva Zavoda – Faruk Zubčević ima 33 godine efektivnog staža, plus 10 godina beneficiranog staža, što je jednako 43 godine staža osiguranja.) Kako se radi o prestanku radnog odnosa, odnosno funkcije direktora po sili Zakona sa danom 01. 01. 2021. godine, ispunjavanjem uslova za penzionisanje, ukazujemo da je daljnje vršenje funkcije direktora Faruka Zubčevića protuzakonito, te omogućava stjecanje protupravne imovinske koristi, kroz inkriminaciju zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi, što navedeni zahtjev  čini hitnim za postupanje“ – navode se na kraju dopisa ističući još da vladavina zakona i primjena prava mora biti jednaka za sve.

Naime, Vlada F BiH na svojoj sjednici je konstatirala, da je usvojila informaciju Federalnog ministarstva pravde  o pritužbama na rad i disciplinskim prijavama protiv direktora KPZ-a Sarajevo.

Nakon ovog dopisa, u kojem su Zeković, Termiz, Korjenić i Softić, kao zviždači ukazali na pravo stanje stvari, uslijedila je odmazda i osveta Pojata Zijada (čovjek lojalan Zubčeviću) , koji je dana 27. 05. 2021. godine podnio direktoru KPZ Sarajevo Prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv Zekovića, Termiza i Korjenića.

Samo dvije godine kasnije, točnije 11. 03. 2019. godine, rad Faruka Zubčevića svojim dopisom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, broj: A-237/19, pohvalit će jedino zloglasna Dalida Burzić, nekadašnja glavna tužiteljica KS, poznata po zaštiti kriminalaca i brutalnim medijskim hapšenjima uglednih građana Sarajeva.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});