fbpx

Direktor osnovne škole na Ilidži pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog spolnog odnosa s učenicom

Autor: Oslobođenje

ILIDŽA - Sudo Lavić, bivši direktor Desete osnovne škole na Ilidži, pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog spolnog odnosa s učenicom. Naime, Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbe odbrane i optužbe te je potvrdio presudu Općinskog suda kojom je Laviću izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika i direktora osnovne škole u trajanju od 10 godina nakon što izdrži zatvorsku kaznu.

Zlostavljao ju je od njene osme godine

Prema navodima iz optužnice, Lavić je od školske 2007/2008. do 2013. godine u prostorijama Treće osnovne škole u Hadžićima i Desete osnovne škole na Ilidži, kao i na drugim mjestima, seksualno iskorištavao istu djevojčicu. Zlostavljao ju je od njene osme godine, kada je pohađala treći razred, pa sve do prvog polugodišta osmog razreda. Izdvajao ju je od ostale djece i odvodio u zbornicu škole, učionicu ili u svoj direktorski kabinet.

Djevojčica mu je morala sjesti u krilo, nakon čega bi je dirao po grudima i ispod gaćica te je ljubio u usta. Tokom ljetne škole u Fojnici, kada je pohađala četvrti razred, zavukao joj se u krevet u spavaonici u kojoj su bile prisutne i ostale djevojčice. Tokom petog razreda izveo ju je iz škole i odveo u svoj stan.

Samo on imao ključeve od “specijalne prostorije”

Lavića su organima gonjenja prijavile njegove kolege koje su primijetile da u “specijalne prostorije” škole dolazi jedna učenica. Pratili su ga i ubrzo shvatili šta se dešava, s obzirom na to da je samo direktor imao ključeve spomenute prostorije.

On je uhapšen 10. lipnja  2016. godine, kada su ga priveli pripadnici FUP-a zbog sumnje da je zlostavljao dijete radi zadovoljenja svog seksualnog nagona. Poslije okončanja istrage podignuta je i optužnica, nakon čega je uslijedilo suđenje, koje je bilo zatvoreno za javnost. Lavić je bio u pritvoru šest i po mjeseci te se poslije branio sa slobode.

 

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI