fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Direktor ukazao na kriminal, a sada Nadzorni odbor propituje njegovo zaposlenje

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Nakon što je direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić pozvao na smanjenje naknada članovima odbora, Nadzorni odbor Zavoda Pazarić kod Sarajeva počeo je proces ispitivanja zakonitosti njegovog izbora.

Javnost u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko mjeseci ostala šokirana navodima koje je za govornicom Parlamenta Federacije BiH iznio direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić o stanju u ovoj javnoj ustanovi.

Salić je federalne parlamentarce pozvao da s tereta Zavoda Pazarić “skinu” ogromne naknade koje se svaki mjesec isplaćuju Upravnom i Nadzornom odboru. Njegovo obraćanje imalo je utjecaja na Vladu Federacije BiH koja je na posljednjoj sjednici donijela odluku kojom je mjesečna novčana naknada za rad u Upravnom i Nadzornom odboru utvrđena za članove u visini 60 posto prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, a 80 posto za predsjednike.

U medijskim istupima Salić je ukazao na kriminal prošlog saziva Upravnog i Nadzornog odbora Pazarić, a čiji su pojedini članovi odlukom Vlade FBiH imenovani i u aktuelne odbore.

Simbolično, nakon ukazivanja na nepravilnosti u Zavodu Pazarić i zahtjeva za smanjenje naknada Nadzorni odbor počeo je ispitivati zakonitost izbora Salića za direktora utvrđujući navodne nepravilnosti vezane za njegovu stručnu spremu i radno iskustvo. Ovo je posebno zanimljivo jer je Salićevu prijavu prihvatila komisija koju je imenovao direktno ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača i koja je, ukoliko je dokumentacija bila nepotpuna, trebala biti odbačena.

Nadzorni odbor već je o svojim saznanjima obavijestio Drljaču, a koji je zahtjev za ispitivanje navoda Nadzornog odbora uputio Upravnom odboru Zavoda Pazarić.

Ovim povodom kontaktirali smo direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića koji nam je potvrdio da je jučer dobio poziv od ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače za sastanak.

“Obaviješten sam da je Nadzorni odbor navodno našao određene nepravilnosti u prijemu direktora. Međutim, upravo prijem i kompletnu proceduru provodi Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, tj. komisija koju je imenovao ministar Vesko Drljača. Dakle, s tom komisijom ja nemam nikakve veze”, kazao je Salić.

Kako kaže, ako je i postojala bilo kakva greška u konkursnoj proceduri tu grešku napravila je Komisija za izbor od pet članova, a koja je razmatrala prijave 11 kandidata.

“Neko sada traži dlaku u jajetu. To je gospođa Dalila Efendić, supruga Adnana Efendića, koja misli da će na taj način prikriti kriminal. Dalila Efendić je bila u prethodnom Upravnom odboru zavoda, a sada je predsjednica Nadzornog odbora”, rekao je Salić.

On je istakao da je ovo drugi pokušaj zastrašivanja kako bi se prikrio kriminal u zavodu najvljujući da će javnost za pet-deset dana dobiti šokantne vijesti o kriminalu u Zavodu Pazarić.

“Izvještaj je na više od 100 stranica. Ministar uopće ne kontroliše Upravni odbor, a ja više ne želim da šutim. Ovo su posljednji trzaji i ukoliko Vlada FBiH ne smijeni trenutni saziv Upravnog i Nadzornog odbora, dovest će se u pitanje djeca i štićenici. Ovdje nije riječ o meni, već o direktnom poslovanju Zavoda i odnosu prema djeci”, kazao je Salić.

Salić je rekao da se sada po svaku cijenu gleda način na koji se on može smijeniti s pozicije direktora, pa čak i da mu se isplati odšteta, samo da bi oni uspjeli zadržati svoje fotelje i sakriti svoj kriminal.

“Ja dok god sam tu proganjat ću ih. Podići ću krivične prijave i dostaviti sve što imam protiv njih. Uspio sam da potaknem Vladu FBiH da im smanji naknade iako i dalje smatram da je naknada od 60 posto previsoka”, poručio je Salić.

 

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});