fbpx

DIREKTOR ZAVODA U PAZARIĆU: Djeca su 15 godina gladna, milijun je ukraden na kurbanima

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić pred federalnim parlamentarcima danas je iznio zabrinjavajuće podatke o stanju u ovoj ustanovi te pozvao vlast da reaguje ili zatvori vrata zavoda. On je kazao da o djeci niko ne vodi računa.

Salić je izjavio da je godinama u Zavodu u Pazariću vladao ogroman kriminal te da djeci jelovnik nije promijenjen čak 15 godina.

“Uputio sam tužbu FUP-u i SIPA-i, a niko nije došao. Ogroman je kriminal u Zavodu u Pazariću. Pozivam vas da svim sredstvima pozovete Tužilaštvo, FUP i SIPA-u da vide kakav je kriminal. Od trgovine kurbanima pa dalje. Više od milion maraka je tužba samo za kurbane. Ne mogu da vjerujem…”, poručio je parlamentarcima.

On je kazao da Upravni odbor ovaj zavod košta čak 420.000 KM godišnje dok su istovremeno djeca gladna.

“Molim vas da to skinete s naših leđa. To je sve nauštrb naše djece. Petnaest godina u zavodu nije promijenjen meni za tu djecu, 15 godina su djeca gladna”, ispričao je Salić.

Kao veliki problem je istakao nekvalifikovane radnike. Kaže da je odveo grupu uposlenika u Sloveniju da vide kako se radi u zemljama Evropske unije.

“Imamo pet socijalnih radnika od kojih sam pokušao napraviti stručni tim. Najveća snaga zavoda su uposlenici, a njegovateljice su heroji koji rade u nemogućim uslovima”, dodao je.

Salić je parlamentarce podsjetio da je nova zgrada napravljena prije samo tri godine, a danas se raspada.

“Zgrada nema izolacije. Ja ne mogu više da šutim. U nedjelju nam nijedna peć nije radila. Da je zima, djeca bi nam se smrzla. Ako nemamo vašu podršku, zavod treba zatvoriti. Ne mogu da vjerujem da se tako neljudski postupe prema toj kategoriji stanovništva. Poduzeo sam sve mjere, okrenuo u pozitivno poslovanje. Nadam se da ćete shvatiti”, rekao je Salić.

On je pozvao zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da dođu u Pazarić i sami se uvjere u katastrofalnu situaciju te je istakao da je finansijski izvještaj o kojem se raspravlja friziran.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI