fbpx

Diskriminacija hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH tema u Hrvatskom saboru

Autor:

Na osnovu zastupničkog pitanja Nikole Grmoje ministru Davoru Božinoviću, aktualna diskriminacija hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH biti će tema rasprave u Saboru RH. Grmoja je pitanje u proceduru dao na osnovu HRS-ove inicijative, čime se po tko zna koji put pokazuje da su zastupnici Mosta u Saboru RH jedini pravi i istinski zastupnici Hrvata koji žive van Domovine, priopćeno je iz Hrvatske Republikanske stranke (HRS).

HRS podsjeća da je Vlada RH najavila popuštanje kontrolnih mjera za ulazak u RH iz BiH najkasnije 15.6., ovisno o epidemiološkoj situaciji. Unatoč krajnje pozitivnim epidemiološkim podacima, osobito u županijama s hrvatskom većinom, to se nije dogodilo. Primjerice, Njemačka od 13.6., a sve susjedne zemlje i ranije, dopuštaju ulazak bez potvrda o negativnim rezultatima na zarazu Covid 19. Hrvatska to nije napravila. Za sve one koji žele u Hrvatsku na dulje od 12 sati, a koji ili nemaju podataka o preboljenoj bolesti Covida 19 ili potvrde o cijepljenju, cijena ulaska u RH je u prosjeku 40 KM po osobi.

-Diskriminacija pri ulasku u RH teško pada i ugostiteljima i hotelijerima u Dalmaciji koji ostaju lišeni svojih gostiju iz BiH, koji sve češće kao destinaciju biraju Crnu Goru, koja je otvorila svoje granice. Zanimljivo je što se u hrvatskim medijima nigdje ne može naići na njihove apele, ističe HRS.

Uz to, naglašavaju u priopćenju za javnost, ako se kao Hrvati s prebivalištem u BiH žele cijepiti u Republici Hrvatskoj do prije nekoliko dana se tražila potvrda o uplatama u Zavod zdravstvenog osiguranja RH. Ista se ne traži svugdje, ali još uvijek se na njoj inzistira u nekim općinama, kao što je to npr. Imotski. S druge strane, već mjesecima Srbija dopušta cijepljenje svima, bez obzira na državljanstvo i prebivalište.

-Dakle, radi se o očiglednoj diskriminaciji hrvatskih državljana koji žive u BiH. Ne znamo radi li se o tome da nas aktualna vlast u RH počinje i službeno tretirati kao „istočne susjede“, kako je to jednom rekao Davor Božinović, ili o nečemu drugome. Ono što znamo jeste da je HRS uspio u svome nastojanju da preko jedinih istinskih zastupnika Hrvata van Domovine, a to su zastupnici Mosta, ovo pitanje stavi u raspravu u Saboru Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju HRS-a.

Republikanci se zahvaljuju Nikoli Grmoji i Mostovim zastupnicima u Saboru što ostaju dosljedni u obrani interesa Hrvata, ma gdje god oni živjeli. -Pozdrave upućujemo trima mumijama, zastupnicima „dijaspore“ izabranim iz 11. izborne jedinice. S velikim zanimanjem iščekujemo njihove doprinose raspravi na ovu temu, kada ona dođe na red, zaključuje se u priopćenju HRS-a.

Autor:

ZADNJE VIJESTI