fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Djelatnici AK Siget maksimalno uz Damira Škaru

Autor: Dnevno.ba

SIGET - Sveta misa za zdravlje radnika AK Siget služi se u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu već niz godina, pa je tako bilo i jučer, 08.09.2019. godine iako je čelnik toga kluba, Damir Škaro, trenutno u Istražnom zatvoru. Djelatnici su se samoinicijativno okupili u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa te prisustvovali na svetoj misi za zdravlje djelatnika. Mediji su posljednjih dana doslovno linčovali Damira Škaru, predsjednika AK Siget, a posebice im je „trn u oku“ bio križ s kojim se često slikao i vjera koju je isticao, a njegovi poznanici svjedoče, i aktivno živio.

Iako mu je ovih dana na leđima teret teških optužbi za navodno silovanje djelatnice koja se nedavno zaposlila u tome klubu, javnom linčovanju izložen i je i zbog vjere, i jer je član HDZ-a, i zato jer je uspješan kao poduzetnik i kao sportaš. Tako mu recimo, u jednom od poznatih dnevnih listova kao krimen tovare na leđa čak i to što je „prosječna mjesečna plaća u AK Siget 8.600,00 kn, dok mnogi imaju i znatno veće plaće, zavisi od dužnosti koju u tom klubu imaju“. Upravo iz tog razloga, radnici AK Siget posebno su ogorčeni na potpuno netočnu prezentaciju u javnosti, kako su oni bili prisiljeni odlaziti na Svete mise koje je Škaro plaćao za zdravlje svojih radnika u Crkvi koja se nalazila u neposrednoj blizini AK Siget. Većina djelatnika toga kluba su vjernici katolici, a poštuju se i sve ostale vjere, pa su tako mnogi djelatnici koji su već tridesetak godina zaposlenici AK Siget, i koji su uspješno surađivali sa Škarom niz godina, muslimanske ili pravoslavne vjere.

Rijetko koga se tako osudilo bez suda, i bez jasnih dokaza, samo na riječ, kao što je javnost osudila Damira Škaru. Da se razumijemo, i autor ovog pisma, osuđuje bilo kakvo nasilje, posebice nasilje nad ženama, kao i najteži oblik toga nasilja – silovanje, i svatko tko je kriv za takav zločin, treba za isti odgovarati i biti osuđen, međutim, Damira Škaru osudilo se i osuđuje prijekim sudom. Nedostaje još samo lomača.

Brojnim člancima objavljenim u medijima posljednjih dana prekršena su osnovna profesionalna novinarska pravila koja nalažu da i strana kojoj se nešto stavlja na teret i o kojoj se piše ima pravo na obranu, baš kao i pred sudom, kao i pravilo da nitko nije kriv dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja. Suprotno tim pravilima, Škaro je osuđen unaprijed i javno linčovan za vrlo težak oblik kaznenog djela, iako je njegova obrana i tvrdnja da se radi o podmetanju i o lažnoj optužbi, a sudska odluka tek treba uslijediti.

Svi koji poznaju osobno Damira Škaru uvjereni su u njegovu nevinost, kao i da će tu nevinost dokazati, a među onima koji u njegovu nevinost vjeruju je suprotno novinskim napisima, upravo i velik broj djelatnica AK Siget. Upravo iz toga razloga, ogorčeni izjavama kako su djelatnici „natjerani“ da prisustvuju svetoj misi, jučer, 08.09.2019. svi kao jedan, okupili su se, bez ikakve prisile, u Crkvi Sv. Križa u Sigetu i pomolili se za zdravlje djelatnika AK Siget kao i svakog 8. u mjesecu do sada.

To medijima nije zanimljivo. Puno je zanimljivije vaditi iz ropotarnice prošlosti sudske postupke, za koje su mediji „zaboravili navesti“ da je u istima Damir Škaro pravomoćno oslobođen krivnje da bi zlorabio položaj, kao i da je temeljem pravomoćne sudske odluke uspio stupiti u posjed AK Siget, nakon što se pred sudom izborio i dokazao svoje pravo.

Iz vida se, uslijed slijepe mržnje prema Škari kao oličenju svega onog što „narod“ ne podnosi, gubi činjenica kolikim ljudima i sportašima je Damir Škaro bez imalo razmišljanja i bez ikakvih kalkulacija pomogao, koliko mnogo je učinio i za sport, kao i što je učinio za prije mnogo godina posrnuli AK Siget a danas najuspješniji Auto klub u Hrvatskoj, koji uspješno posluje već 40 godina, i čiji djelatnici redovno, svakog mjeseca, bez dana kašnjenja dobivaju plaće, a slijepo se vjeruje novinskim naslovima koji bez imalo zadrške pišu „Škaro silovao“, kršeći osnovno pravilo presumpcije nevinosti, a da ne spominjemo pravilo anonimizacije i tajnosti postupka istrage, obzirom, da i Damir Škaro ima djecu, te da ukoliko dokaže da nije kriv, nitko mu više štetu koja mu je načinjena ovakvim javnim linčom neće moći nadoknaditi.

Stoga prije svega, treba istinito i nepristrano izvještavati. Netočno je npr. da je Damir Škaro „pobjegao (sklonio se) u Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegao ispitivanje pred Policijom i DORH-om, jer bi u tom slučaju i ostao tamo a ne bi se vratio u Hrvatskoj kako bi se oslobodio optužbi koje mu se stavljaju na teret. Točno je da je svake godine dio godišnjeg odmora proveo u Bosni i Hercegovini, pa tako i ove 2019. na godišnjem odmoru koji je unaprijed planirao. Točno je i da se, čim je doznao da ga Policija traži i poziva na obavijesni razgovor, javio Policiji da dolazi.

Brojni očevidci i svjedoci postoje koji veoma dobro znaju, i svjedoče da Damir Škaro nije seksualno uznemiravao 42-godišnju tajnicu, a što DORH i sud tek trebaju utvrditi, jer Policija i DORH nisu niti provjeravali istinitost optužbe, obzirom da je i u medijima objavljeno, da dotična gdja nije niti ispitana u DORH-u prije nego što je Damiru Škari određen pritvor, a iz čega se dade zaključiti da su u slučaju Damira Škare narušena i povrijeđena pravila određena i Zakonom o kaznenom postupku, te da mu je istražni zatvor određen prvenstveno zbog pritiska javnosti, a ne zbog činjenice da bi se utvrdilo ili potvrdilo da postoje osnove sumnje da je kriv. Jer Istražni zatvor se ne određuje radi toga što je netko kriv, već stoga da bi se spriječio eventualni utjecaj na svjedoke, dok i oni ne budu ispitani.

Međutim, pritvaranje Damira Škare na rok od 30 dana, upravo je nekako idealno sjelo svima onima koji sa njime imaju neraščišćene račune. Ima li istine u optužbi za silovanje tek trebaju utvrditi nadležna tijela, ako je to uopće moguće obzirom na protek vremena od događaja koji je gdja tajnica prijavila, obzirom da je isto učinila tek dva dana nakon što se navodno sporni slučaj dogodio i to ne Policiji, već liječnici od koje je tražila da joj odobri bolovanje.

Poznato je da je svatko može podnijeti kaznenu prijavu protiv svakog, naravno, svjestan odgovornosti ukoliko podnosi lažnu kaznenu prijavu, kao što je i poznato da podnesena kaznena prijava, ni od strane Policije niti od DORH-a nije dokaz da je netko počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Što je istina, saznat će se tek u nastavku postupka, pa je stoga potpuno neljudski, licemjerno i neprofesionalno linčovati i razapeti nekog tko je pod sumnjom da je nešto učinio i tko tek treba dokazati svoju nedužnost. Takav medijski linč kakvom je izložen Damir Škaro nisu u Hrvatskoj ni najgori zločinci, navodi se u dopisu kojeg smo danas dobili od Škarinih prijatelja iz AK Siget.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});