fbpx

DNEVNO.BA SAZNAJE: Potvrđena presuda u predmetu „Dženan Memić“, odbijena žalba Tužiteljstva KS!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - U ime Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optuženih Ljuba Seferović, zbog krivičnog djela „Teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. KZ F BiH i krivičnog djela „Neukazivanju pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nesreći“ iz člana 337. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, a sve u vezi sa članom 54. istog zakona i Seferović Bekrije, zbog krivičnog djela „Sprečavanja dokazivanja“ iz člana 349. stav 2. KZ F BiH, po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, broj: T09 0 KT 0098711 16 od 09. 08. 2016. godine, a nakon održane javne rasprave 23. 04. 2019. godine, u prisustvu federalnog tužitelja Federalnog tužiteljstva F BiH Vlade Miškovića i branioca Rusmir Karkina, optuženih dr.,, a odlučujući o žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, donio je:

PRESUDU

Žalba tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo se odbija kao neosnovana i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, broj: 09 0 K 025844 16 K od 16. 07. 2018. godine, potvrđuje – saznaje portal Dnevno.ba iz provjerenih izvora Vrhovnog suda F BiH.

Naime, presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, broj: 09 0 K 025844 16 K od 16. 07. 2018. godine, Ljubo i Bekrija Seferović su osolobođeni od optužbi za smrt Memić Dženana. Obitelj stradalog mladića od samoga početka tvrdi, da „Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način, a da su ubojice mladog Memića pokušale upravo prikriti i amnestirati pravosudne strukture pod smjernicama i uputama Dalide Burzić, bivše Glavne kantonalne tužiteljice KS, sada aktualne sutkinje Suda BiH!

Podsjećanja radi, Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko ukazao je već dva puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti, da je povjerenje građana u bh. pravosudne strukture narušeno, a to predstavljajući kroz dva predmeta „Memić“ i „Dragičević“! Gosp. Inzko se posebno osvrnuo na predmet „Dženan Memić“, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su radili i involvirani bili u predmet „Dženan Memić“!

Od samoga početka u predmetu „Dženan Memić“, očito je bilo izvršeno svjesno i namjerno prikrivanje i zataškavanje dokaza u slučaju ubojstva Memić Dženana, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali, kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužili dvije osobe Ljubu i Bekriju Seferović, a koji sa kritičnim događajem nisu uopće povezane.

Na ovaj način potvrdilo se samo ono što su Memić Muriz i odvjetnik Ifet Feraget od samoga početka ukazivali i govorili: „Dženan nije stradao u prometnoj nesreći, već je ubijen na jedan podmukao način, a oni koji su se udružili svo ovo vrijeme, da pomognu pravim ubojicama, da ne izađu pred lice pravde počinili su krivično djelo „Pomoć učinitelju poslije učinjenjog kaznenog djela“… U predmetu „Dženan Memić lažno su vještačili, lažno su svjedočili, dokaze su podmetali, fabricirali, Ustavni sud BiH dezavuisali…“ – tvrdio je ranije odvjetnik Ifet Feraget!

Podsjećamo, Tužiteljstvo KS je izjavilo žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu u predmetu „Memić“ prema Vrhovnom sudu F BiH. Prema Zakonu i unutarnjoj organizaciji, žalbu Tužiteljstva KS je pred Vrhovnim sudom F BiH zastupao federalni tužitelj Vlado Mišković!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI