fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DNEVNO SAZNAJE: Kantonalni sud u Novom Travniku je presudio: Zukan Helez pravomoćno osuđen za krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“! Evo kazne! CIK BiH mu mora utvrditi prestanak mandata!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Zukan Helez, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potpredsjednik SDP-a BiH i član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, sa rokom kušnje od dvije godine, saznaje ovaj portal, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ovu informaciju za portal Dnevno.ba na naš upit je potvrdilo Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona iz Travnika:

„U vezi s Vašim upitom od 26.05.2022. godine, obavještavamo Vas da su izvršene provjere kroz službene evidencije Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, te je utvrđeno da je Općinski sud u Bugojnu dana 10.06.2021. godine donio osuđujuću presudu kojom je Zukan Helez osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci zbog izvršenog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Na prvostepenu presudu Općinskog suda Bugojno optuženi Halil Ugarak i Zukan Helez su dana 25.08.2021. godine uložili žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 03.03.2022. godine donio Presudu kojom se žalba optuženog Halila Ugarak odbija kao neosnovana, dok se žalba optuženog Zukan Heleza djelimično uvažava, te preinačava prvostepena presuda Općinskog suda u Bugojnu u pogledu krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Zukan Heleza, tako da je optuženom Zukan Helezu izrečena uvjetna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci i istovremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo“ – naveli su iz Tužilaštva SBK-a za naš portal!

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani. U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu, te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

Opis nije dostupan.

Helez je rekosmo, član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koja je počela sa radom 26. 05. 2020. godine, a članovi ove komisije su: predsjedavajući Damir Arnaut, prvi zamjenik predsjedavajućeg Dragan Mektić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Zlatan Begić, Alma Čolo, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Drugi član ove komisije je Dragan Mektić. Protiv njega je dana 30. 12. 2019. godine, Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao optužnicu i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja. Optužnica je potvrđena, a Mektić nepravomoćno oslobođen, a postupak je u žalbenom toku.

Tijekom listopada 2020. godine, Federalna uprava policije (FUP) prijavila je ponovo Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za blizu 1,68 miliona KM. Predmet je u Tužiteljstvu BiH zaveden pod brojem: T20 0 KTA 0018729 20, a predmet je još uvijek u radu.

Opis nije dostupan.

Imajući u vidu, da je navedena Komisija sa radom počela 26. 05. 2020. godine, čiji rad je i danas aktivan, a članovi komisije isti, a da je član ove Komisije Zukan Helez nakon toga pravomoćno osuđen za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“, i to Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, kojom pravomoćnom presudom je istovremeno određeno, da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo, postavlja se pitanje, da li je Zukan Helez više podoban, da bude član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, obzirom na njegovu najnoviju osuđivanost, uključujući i raniju, te njegovo prisustvo i članstvo u ovoj Komisiji, kao i Mektićevo, u znatnoj mjeri dovodi u pitanje kredibilitet, dignitet i integritet ove Komisije, čiji su članovi oni koji su ulazili u sukobe sa zakonom.

Prema pravomoćnoj Presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, Helez je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, kojom pravomoćnom presudom je istovremeno određeno, da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo, to znači, da će Helez, počev od 03.03.2022. godine do 03.03.2024. godine, morati živjeti jedan „samozatajan i isposnički život“ -daleko od belaja i problema, što će za njega biti veoma teško.

Nakon pravomoćno osuđujuće presude Helez se „ušutio“, ni riječi o ovoj presudi nije progovorio, a krio ju je kao „zmija noge“, a onda je dana 25. 05. 2022. godine sasvim licemjerno sa Damirom Arnautom u zgradi OHR-a sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom održao sastanak, da ga informira o stanju u bh. pravosuđu, ali ne i o svojoj najnovijoj osuđivanosti za krivično djelo Davanje lažnog iskaza. Koji licemjerizam! I dok Helez „ispituje“ stanje u bh. pravosuđu, isto to pravosuđe ga procesuira i pravomoćno presuđuje za krivična djela. Nije na odmet da kažemo, da je Helez očigledno povratnik u vršenju krivičnih djela.

Da li visoki predstavnik zna, i da li je bio upoznat sa ovom činjenicom, da je na sastanak primio lice, koje je višestruko presuđivano za različita krivična djela, i da li je naprimjer u njemačkom Bundestagu moguće, da nadležni tamošnji sud parlamentara proglasi krivim za koje krivično djelo, a da nakon toga i dalje nastavi rad u bilo kojoj Komisiji, u Bundestagu – Parlamentu?! Naravno, da nije moguće, ovo je čak što više i nezamislivo, da nastavi rad i u Bundestagu. Za njega ne bi bilo mjesta ni u komunalnom poduzeću. No, sve što je drugima u pravno uređenim europskim zemljama nemoguće u Bosni i Hercegovini je moguće!

Posebno djeluje demotivirajuće, da ovakva jedna diskreditirana i presuđivana ličnost poput Zukana Heleza svakim danim po sarajevskim TV kućama visi, popuje i „svete mise prorokuje“, aman, kad ga slušaš trebalo bi ga u kalendar kao sveca uvrstiti, drži „predavanja“ o tome kako bi se trebali drugi ponašati, popujući protiv korupcije i kriminala u pravosuđu, dijeleći „politički bonton“, a u stvari „okolo je gladac, a iznutra jadac“, ili što bi kazao teoretičar Mathias Claudius (1740.-1815.): „Procjenjuj čovjeka prema njegovim postupcima i djelima, radije nego prema njegovim riječima jer, mnogi loše postupaju, a krasno govore“!

Helez je jedan od njih: krasno govori, a loše postupa, a to njegovo postupanje je ovjekovječeno pravomoćno osuđujućim presudama za njegove postupke.

Kako da bh. građani vjeruju onima koji lažu?! Kako da bh. građani vjeruju parlamentarcima, koji „ispituju“ stanje u bh. pravosuđu, odnosno presipaju iz „šupljeg u prazno“, dok za isto to vrijeme ih pravosuđe, koje oni ispituju osuđuje za različita krivična djela?!

Prisustvo i članstvo Dragana Mektića i Zukana Heleza u znatnoj mjeri potkopava autoritet, kredibilitet i integritet Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, obzirom na njihov sukob sa zakonom, kao i osuđivanost.

Nije jasno, da li će se ostali članovi Komisije ograditi od Heleza i Mektića, a naročito od Heleza, ili će se, kao i obično „solidarizirati“ sa Helezom i Mektićem, odnosno što će po pitanju ovoga učiniti Parlamentarna skupština BiH, koja je i osnovala navedenu komisiju i lica sa policijsko – tužilačkim dosjeima – vrijeme će pokazati, u navedenu komisiju gurnula i imenovala, koji su svojim postupcima (zbog osuđivanosti) diskreditirali rad navedene Komisije?! Šta će konkretno uraditi SDP BiH, i da li će Helez nakon ove kazne podnijeti ostavke na sve stranačke funkcije, zbog nepodobnosti.

Politika je častan posao, ako se njome bave časni ljudi! Ali da li je politika častan posao, ako se njome bave presuđivana lica (nečasna), neka javnost odgovor da!

Zukan Helez je izabrani zvaničnik u organ zakonodavne vlasti u BiH.

Izborni zakon BiH:

Prema važećem Izbornom zakonu BiH, članom 1.10. stav 1/4 jasno je propisano, da „Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran: danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“!

Nesporno je, da je Zukan Helez presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03.03.2022. godine, za počinjeno krivično djelo Davanje lažnog iskaza osuđen pravomoćno na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci, kojom pravomoćnom presudom je istovremeno određeno, da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo.

Zakonodavac je bio jasan, da „Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran: danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“!

Dakle, u duhu pravnog tumačenja, zakonodavac je bio jasan, da mandat prestaje onom izabranom članu organa vlasti, ako je osuđen na kaznu zatvora od 6 mjeseci ili duže. Helez je nesporno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci, dakle utvrđena mu je pravomoćna kazna zatvora uvjetno 9 mjeseci, kojom pravomoćnom presudom je istovremeno određeno, da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo, ali je – kako zakonodavac kaže, ipak osuđen na kaznu zatvora preko 6 mjeseci, odnosno 9 mjeseci s rokom kušnje 2 godine.

Zakonodavac nije predvidio, niti kaže, da izabranom članu organa vlasti prestaje mandat, samo onda, ako je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili duže, pa nakon toga mora ići na izvršenje (izdržavanje) navedene kazne u zatvor, pa mu usljed izvršenja (izdržavanja) kazne zatvora u zatvoru prestaje mandat. Ne, ovo u Izbornom zakonu nema, niti se spominje izdržavanje kazne, nego samo, „ako je osuđen na kaznu zatvora 6 mjeseci i duže“, jer i lica koja su osuđena na kaznu zatvora (ne uvjetno) do jedne godine mogu da ne idu u zatvor, ako navedenu kaznu žele zamijeniti novčanom naknadom, pa suštinski nema nikakve razlike.

Zakonodavac je bio jasan: „Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran: danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“! Dakle, zakonodavac ne polemizira niti navodi, kako i na koji način će krivično-pravna sankcija biti izvršena, i da li će uopće biti izvršena u zatvoru ili van zatvora (uvjetno), i da li će eventualno presuđeno lice otkupiti kaznu zatvora novčanom naknadom, što se može do godinu dana zatvora, ili će biti odlukom Predsjednika Federacije pomilovano.

Naglasak je „ako je osuđen na kaznu zatvora 6 mjeseci i duže“, pri čemu se ne navodi, da li je riječ o uvjetnoj osudi ili ne uvjetnoj, nego je naglasak zakonodavca na tome, ako je izabrani član pravomoćno osuđen, odnosno ako mu je utvrđena kazna zatvora 6 mjeseci ili teža, dakle nebitno, da li se radi o uvjetnoj osudi ili tzv. ne uvjetnoj.

Centralna izborna komisija BiH nakon ovoga, morat će pokrenuti postupak prestanka mandata Zukanu Helezu, obzirom, da mu je presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03.03.2022. godine, utvrđena kazna zatvora uvjetno od 9 mjeseci, kojom pravomoćnom presudom je istovremeno određeno, da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo, usljed čega je u smislu člana 1.10. stav 1/4 Izbornog zakona BiH ispunjen opći pravni i formalni standard, da mu kao izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran, jer je danom pravosnažnosti sudske presude od 03.03.2022. godine, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 mjeseci uvjetno s rokom kušnje dvije godine mjeseci ili duže

Da ponovimo, naglasak zakonodavca prema Izbornom zakonu BiH je, da „Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran: danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“!

Helez je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora uvjetno od 9 mjeseci s rokom kušnje dvije godine, pri čemu odredbe izbornog zakona ne polemiziraju, niti govore, da li se radi ili ne radi o uvjetnoj presudi, te da li će presuđeno lice izdržavati kaznu zatvora u zatvoru ili na slobodi pod kušnjom. Naglasak je na „kazni zatvora šest mjeseci i duže“ na koju je Helez preko šest mjeseci, odnosno devet osuđen, a da li će kazna zatvora biti izvršena u zatvoru ili ne, Izborni zakon BiH u to ne ulazi, jer je naglasak samo na „kazni zatvora od šest mjeseci ili duže“, bez obzira, da li je riječ ili ne o uvjetnoj osudi.

Helez svakako izdržava uvjetnu kaznu zatvora od 9 mjeseci pod kušnjom 2 godine, na slobodi, gdje sud budno prati njegovo ponašanje. Dakle, on nije oslobođen u formalno-pravnom smislu izdržavanja kazne po presudi od 03.03.2022. godine, obzirom, da je oglašen krivim.

VEZANI TEKST:

https://www.dnevno.ba/vijesti/politicki-olosi-strvinari-i-presudivane-hijene-pokusali-zloupotrijebiti-ubistvo-davida-dragicevica-u-svoje-prljave-politicke-svrhe-i-jalove-poene-256886/?fbclid=IwAR3wIdEjoMCdpapO4zq48sxyAdFCMcjY3fj-UPEB5i82YcPt2eOQYvpMcpA

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});