fbpx

DNEVNO SAZNAJE: Višestruki povratnik u disciplinskim prekršajima – Glavni tuzlanski tužitelj Tomislav Ljubić ponovo oglašen odgovornim. Ovo je kazna…I Tužilaštvo BiH provjerava Ljubića!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je Odluku, kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića, saznaje ovaj portal, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ovu informaciju za portal Dnevno.ba je potvrdio Visoki sudski i tužiteljski savjet BiH: „u vezi Vašeg upita želimo Vas informisati da je u navedenom disciplinskom predmetu Prvostepena disciplinska komisija donijela odluku kojom je utvrđeno da je tuženi počinio disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 9. Zakona Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine „neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca“. Tuženom je za navedeni disciplinski prekršaj, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena navedena disciplinska mjera: Smanjenje plaće za iznos od 10% na period od 5 (pet) mjeseci. Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH“ – naveli su iz VSTV-a BiH na naš upit.

Podsjećanja radi, a o čemu je portal Dnevno.ba krajem ožujka 2022. godine i pisao, Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: UDT VSTV BiH), podigao je tada disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona iz Tuzle Tomislava Ljubića.

Pisali smo, da je UDT, nakon sprovedene disciplinske istrage u predmetu, broj: UDT DI 010424 20, protiv glavnog tuzlanskog tužitelja Tomislava Ljubića, UDT VSTV-a BiH podigao 03. 03. 2022. godine, tada novu disciplinsku tužbu protiv Ljubića.

Disciplinskom tužbom, koja je tada početkom ožujka 2022. godine bila upućena Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH, Ljubiću se na teret stavljalo, da je počinio disciplinski prekršaj iz člana 57. točka 9. Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (Službeni glasnik BiH“ br. 25/04, 93/05, 48/07 i 15/08): „neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca“!

Ovo je druga tužba koju je UDT VSTV-a BiH podigao protiv Tomislava Ljubića otkako obnaša dužnost glavnog tuzlanskog tužioca i po kojoj je proglašen odgovornim.

Ranije je UDT VSTV-a BiH tokom 2019. godine, podnio tužbu protiv glavnog tužioca Tuzlanskog tužiteljstva Tomislava Ljubića. On je tokom 2020. godine, (po tužbi iz 2019. godine) oglašen odgovornim, zbog počinjenog disciplinskog prekršaja „Ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, te mu je za ovo djelo izrečena samo javna opomena.

Tomislavu Ljubiću, glavnom tužiocu Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) izrečena je tokom 2020. godine javna opomena jer je iznajmljivao poslovne prostore advokatima koji su branili optužene u krivičnim postupcima ovog tužilaštva i time, kako je navedeno naštetio ugledu tužilačke funkcije. Ljubiću je tada javna opomena izrečena nakon prijave koju je Uredu disciplinskog tužioca uputio Transparency International u BiH, a podaci pokazuju da je u najmanje 13 postupaka ovo tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivice sa optuženim osobama koje su zastupali sporni advokati.

„Tuženi je kao glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva stupio u višegodišnji poslovni odnos sa advokatima koji su u svojstvu branilaca zastupali optužene osobe i njihove interese u krivičnim postupcima protiv kojih je Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnice, pa je svojim postupanjem mogao dovesti do percipiranog ili potencijalnog sukoba interesa i eventualnih situacije koje su mogle dovesti do izuzeća Kantonalnog tužilaštva čime je počinio disciplinske prekršaje iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH a koje se odnosi na ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije“ –  navodi se u prvostepenoj odluci Disciplinske komisije.

Protiv Ljubića – kako saznaje ovaj portal, teče još nekoliko disciplinskih postupaka, koji su u fazi disciplinske istrage.

Protiv glavnog tužioca Ljubića čak i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu u predmet pod brojem: T20 0 KT 0017653 19. Oni su pod lupom Tužilaštva BiH, da su i to: glavni tužilac Ljubić i jedan tužilac Kantonalnog tužilaštva TK-a pod istragom, jer su povredom zakona otkrili tajne podatke i nanijeli nemjerljivu štetu ugledu pravosuđa u BiH. Terete se za krivična djela zloupotrebu položaja, odavanje službene tajne i odavanje tajnih podataka. Kako saznajemo iz izvora Tužilaštva BiH, istraga se okončava, te se očekuje podizanje optužnice.

O Ljubiću smo dosta toga pisali, i malo je onih koji mogu reći nešto dobro o ovome čovjeku!

VEZANI TEKST:

https://www.dnevno.ba/vijesti/dnevno-saznaje-udt-vstv-a-bih-podigao-novu-disciplinsku-tuzbu-protiv-glavnog-tuzioca-tuzlanskog-kantona-tomislava-ljubica-252329/?fbclid=IwAR3MfHRCAP0RGDoXEAbqERnv6r36prT8KvixLj19-lde27HxqhNygWQ89Tc

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

ZADNJE VIJESTI