fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DOBILI SMO ODGOVOR Dolazi li Milanović u Novu Bilu na obljetnicu Bijelog puta?

Autor: Dnevno.ba

Pojedini mediji objavili su, a što je prenio i Bild.ba, kako predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dolazi u Novu Bilu na obljetnicu Bijelog puta, 19. prosinca ove godine.

Portal Bild.ba navod je provjerio u Uredu Predsjednika RH, a evo što su rekli:

“Mogu vam potvrditi da predsjednik Repubike Hrvatske Zoran Milanović planira doći na obilježavanje 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, a koje će se održati 19. prosinca”, naovodi za Bild.ba Nikola Jelić, glasnogovornik Predsjednika RH.

Humanitarni konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu krenuo je na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 1993. godine.

No, na odredište na kojem je dočekan s velikim oduševljenjem, nakon brojnih kalvarija stigao je tek 20. prosinca 1993. godine.

Konvoj spasa za Lašvansku dolinu koji su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić sastojao se od 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, iako je glad opasno prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline.

Na Pavlovici, kod Uskoplja, konvoj su zaustavili pripadnici Armije BiH i tu ih zadržali dva dana. Zastoj je nastao zbog bošnjačke ucjene, premda su bile pribavljene sve suglasnosti bošnjačkih vlasti čak i u Sarajevu.

Putem su ih, unatoč Unproforovim vozilima i zastavama Crvenoga križa, pljačkali, ubijali, kamenovali, zaustavljali bez razloga i ostavljali na hladnoći satima, rešetali im kabine, ubili vozača, ponižavali na sve načine.

Unatoč svemu, konvoj je stigao do odredišta, a euforičan, izgladnjeli narod dočekao ih je suzama radosnicama.

Dana 22. prosinca 1993. godine, konvoj se vraćao iz Nove Bile. Kada je izlazio iz Uskoplja i prolazio posljednje kuće, pred kamione su iz obližnjih kuća istrčali pripadnici Armije BiH i iz automatskog oružja otvorili rafalnu paljbu po kamionskim kabinama.

Na licu mjesta poginuo je vozač Ante Vlajić, rođen 1934. godine, iz Splita, a tri sudionika “Bijelog puta” su ranjena.

U spomen na taj tužni dan u župnoj crkvi u Novoj Bili svakog 22. prosinca slavi se sveta misa za pokojnog Antu Vlajića.

Jedna ulica u Novoj Bili, ona koja vodi s magistralne ceste prema župnoj crkvi, nosi njegovo ime.

Produkcijska kuća Kadar iz Širokog Brijega snimila je dokumentarac o Bijelom putu u suradnji s HRT-om i BHRT-om.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});