fbpx
Foto: Twitter

Dodik: Američko veleposlanstvo u Sarajevu moglo bi sabrati štetu načinjenu Republici Srpskoj

Autor: dnevno.ba

Pljušte komentari na odluku Vlade RS da taj entitet RS prekine odnose i komunikaciju s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Između ostalog – mnogi su se pitali koliko je novca u ovom bh. subjekt uložen iz navedenih zemalja. O ovom pitanju danas se ponovo oglasio njen predsjednik Milorad Dodik (SNSD).

Veleposlanstvo SAD-a u BiH potvrdilo je da se procjenjuje da je ova zemlja od 1995. godine u BiH uložila više od dvije milijarde dolara, a da je oko trećine tih sredstava (638 milijuna) uloženo u entitet RS.

“Američko veleposlanstvo u Sarajevu moglo bi sabrati štetu načinjenu Republici Srpskoj… Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH”, napisao je jučer Dodik, a dodatna reakcija nije izostala ni danas.

“Mnoge novinare zanimalo je što mislim o podacima koje je američko veleposlanstvo dostavilo o donacijama u Republici Srpskoj od 1995. godine do danas. Već sam odgovorio – bolje da nisu dali ni dolara i da se nisu toliko miješali. Pitam se je li u tih 638 milijuna dolara uključen i osiromašeni uran koji su nam poslali s neba? Računaju li to kao ulaganje u biološko uništenje srpskog naroda?“, upitao je.

Podsjetimo, ovakva reakcija dolazi nakon što se američki državni tajnik Antony Blinken sinoć oglasio povodom nedavnih događanja u RS-u, među kojima su izmjena Kaznenog zakona Republike Srpske kojom se uvodi inkriminacija klevete i vrijeđanje, najava zakona o neprofitnim organizacijama te zakona koji bi LGBTQ+ aktivistima zabranio pristup obrazovnim ustanovama. Blinken je Dodikove poteze usporedio s “autoritarnim putem” Vladimira Putina.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI