fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dodik: BiH je neuspješna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu

Autor: Dnevno.ba

Dan Republike Srpske je važan datum jer smo tog 9. siječnja 1992. godine raskinuli s iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za Radio Beograd, uoči obilježavanja 30 godina od osnivanja Republike Srpske.

Dodik je naglasio da “pošto je srpski narod vječito slobodu branio i osvajao, tako smo mi tog 9. siječnja krenuli u osvajanje naše slobode”.

– Napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, prije svega otporom međunarodnoj intervenciji koja je uvijek bila snažna, a snažna je i sad – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi prije svega kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava.

– Ako se to ne desi, vjerujem da će generacije koje dolaze afirmirati naše pravo na samoopredjeljenje i da ćemo tako moći odlučivati o našoj političkoj budućnosti – rekao je Dodik

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je “BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovdje i retrogradna struktura”.

– BiH je neuspješna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH. Ona se ne može objasniti drugačije osim Andrićevim riječima da kad uđeš u BiH, tu prestaje logika. Imate paraustavne odluke, a imate Ustav; imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a nije imenovan na tu dužnost; imate vlast stranaca, a nigdje ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svijetu u kojoj je sudac Ustavnog suda stranac – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da “BiH nema nijedan unutarnji konsenzus o svom postojanju, nijedan zajednički praznik, osim Nove godine, BiH nema budućnost”.

– Ona egzistira na sili međunarodne zajednice, a ta sila nije dovijeka, ona će nestati i ja vjerujem da će se BiH na miran način razići – kazao je Dodik.

On misli da Bošnjaci griješe što se protive izvornom Daytonu.

– Ukoliko se ne uspijemo vratiti na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu – izjavio je srpski član Predsjedništva Bih.

Komentirajući proces vraćanja nadležnosti Srpskoj, Dodik je podsjetio da su one tijekom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, “iako su prethodne vlasti dale suglasnost za tri oblasti – vojsku, neizravne poreze i pravosuđe”.

– Sve ostale nadležnosti kao što su sudovi i tužiteljstvo je nametnuto grubim nasiljem visokih predstavnika. Isto važi i za druge oblasti, 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici. Ono što je važno je da nije promijenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovno možemo ovladati oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna, a ne paraustavna država – poručio je Dodik.

Odgovarajući na posljednje pritiske sa Zapada, Dodik je ocijenio da oni postoji od početka.

– Mislim da je postojao tajni ili prešutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centraliziranu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Washington promovira politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili – rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je “u SAD na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima”.

– Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele – kazao je Dodik.

Dodik, međutim, računa na “slovo Daytonskog sporazuma i međunarodno pravo”.

– To nije nimalo lako i nisam naivan da vjerujem da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najprije na to računam. Drugo je volja naroda ovdje. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svijetu, dogovora, a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da Republici Srpskoj daju podršku – zaključio je Dodik.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});