fbpx
Foto: Twitter

Dodik će Borrellu prenijeti da je ugrožena konstituvnost naroda zbog neprovedbe izborne reforme

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć u Bruxellesu da će šefu diplomacije EU Josepu Borrellu prenijeti stav da je BiH stabilna i mirna, i da rat u Ukrajini ne utječe na nju ni na koji način, osim ekonomskog aspekta.

– Što se tiče rata u BiH, to je danas veoma daleko. Mi imamo značajnih političkih problema u BiH, pripremamo se za izbore ali nismo uspjeli provesti izbornu reformu zbog čega postoji osnovano nezadovoljstvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda.

Također, imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika koga nije imenovalo Vijeće sigurnosti i sve to pogoršava situaciju u BiH – smatra Dodik.

Uoči večere koju je za lidere sa Balkana organizirao Borrell u Bruxellesu, Dodik je izjavio novinarima da treba učiniti sve da se sačuva stabilnost i mir u BiH, a da se kroz politički dijalog unutar subjekata u BiH riješe problemi koji su prisutni.

– Tu EU svakako može pomoći jer je ona naš značajan faktor suradnje, ali isto tako treba spomenuti da imamo i mnogo problema koji su posijani u prošlosti od institucija EU a koji sada dolaze na naplatu u BiH u političkom smislu – naglasio je Dodik.

Ponovio je da ukrajinska kriza utječe na BiH u sferi ekonomije, dok je u sferi mogućeg izazivanja sukoba to dvoje apsolutno nedodirljivo.

– BiH nema nijedan ozbiljan indikator da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Sve su to propaganadni trikovi.

Najdogovorniji ljudi za sigurnost na prostoru BiH, kao što su zapovjednik Altea-e i NATO saveza ocijenili su da nema elemenata za ugrožavanje sigurnosti u BiH – dodao je Dodik, prenosi Srna.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI