fbpx

DODIK ČITLUČANIMA STAVIO SOLI NA REP: Zatvaraju se kladionice u Republici Srpskoj!

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Toni Boras iz kladionica "Premier", na Facebooku je objavio status uz naslov "Zatvaramo - zahvalite SNSD-u", u kojem objašnjava da usvojeni Zakon o igrama na sreću RS-a ovoj kladionici onemogućava dalji rad u RS-u.

– Nakon deset godina legalnog rada, poštovanja zakona, poštovanja radnika, klijenata i dobavljača, primorani smo ugasiti poslovanje. Vladajuća elita je ovime pokazala da su im draži strani priređivači i privatni interesi od domaćih firmi, proračuna RS-a i radnih mjesta. Nažalost, ovo za nas znači samo jedno – zatvaranje. Ovo je presedan u svijetu, gdje firma koja je 28. veljače predala završni račun sa više od 10 milijuna KM dobiti, sada ide u zatvaranje – naveo je Boras.

Zakon o igrama na sreću usvojen je sinoć uz sedam amandmana vladajuće koalicije, među kojima i onaj da igre na sreću priređuje “Lutrija RS-a” samostalno ili u saradnji s drugim privrednim društvima, putem formiranja zajedničkog privrednog društva, u kojem “Lutrija” ima najmanje 51 posto učešća u kapitalu i odlučivanju, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Zakon je izazvao oprečne stavove vlasti i opozicije o tome da li se njime pogoduje lobistima ili povlaštenim firmama kada je u pitanju priređivanje igara na sreću.

Entitetska ministrica financija Zora Vidović rekla je da je cilj zakona unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje proračunskih prihoda u ovoj godini za 30 milijuna KM, a u narednoj i za 60 milijuna.

-Također, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća ‘Lutrija RS’ te uvođenje elektronskog sistema kojim se vrši nadzor priređivača igara na sreću, rekla je Vidović.

Poslanici opozicije kazali su da je zakon loše pripremljen te da se predloženim rješenjima za neke firme želi uvesti monopol na igre na sreću, a neki su se pitali i da li “Lutrija RS” ima kapacitet da samostalno priređuje igre na sreću.

Kladioničari i drugi priređivači igara na sreću prije dva dana zatvorili su svoje poslovnice u ovom entitetu u znak prosvjeda jer će, kako su ustvrdili, biti primorani na zatvaranje kladionica i otpuštanje 2.500 radnika. Vlasnik i direktor ove kladionice, koja se nalazi na petom mjestu svih firmi po ostvarenim prihodima u BiH (640 milijuna KM u 2018. godini), je Renato Korać iz Čitluka, koji uživa političku zaštitu HDZ-a BiH.

Upućeni kažu da su SDA i HDZ protekle dvije godine zategnute odnose imali upravo zbog kladionica i uopće priređivača igara na sreću. U Federaciji BiH su predložene izmjene i dopune zakona o priređivanju igara na sreću čije odredbe su rigoroznije i podrazumijevaju veća oporezivanja, a to znači i manju dobit vlasnicima.

Predstavnici HDZ-a su bili protiv i nisu dali podršku većim oporezivanjima za kladionice. Inače, većina priređivača igara na sreću registrovana je u zapadnoj Hercegovini.

Čak je prošle godine tridesetak radnika upravo sportske kladionice Premier prosvjedovalo zbog predloženog novog zakona. Bili su uvjereni da bi tim zakonom njihova radna mesta bila ugrožena.

Epilog je da je zakon prošao u Predstavničkom domu FBiH, a u Domu naroda nije dobio potrebnu suglasnost predstavnika Hrvata pa se i dalje primenjuju stare odredbe zakona.

No, u Republii Srpskoj, HDZ nije mogao zaaustaviti usvajanje zakona o novom načinu oporezivanja sportskih kladionica koji će vlasnike kladionica godišnje koštati oko 60 milijuna KM.

Upućeni tvrde da se u pozadini Dodikovog udara na hercegovačke vlasnike kladionica, koji uživaju podršku i zaštitu Dragana Čovića, nalazi kapital iz Austrije, odnosno austrijske firme Novomatic koja je inače bliska austrijskim desničarima iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ). Novomatic kontrolira veliku mrežu poker-aparata, a preko Lutrije RS, i uz pomoć Dodika, ova austrijska firma prodrla je i na tržište manjeg bh. entiteta.

Kao što je poznato Dodik je izrazito blizak austrijskim desničarima, a sada je pokazao da su mu austrijski desničari koje predvodi Heinz-Christian Strache, važniji od hercegovačkih desničara predvođenih Draganom Čovićem.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI