fbpx

DODIK: Izmjene Zakona o zastavi BiH nakon konstituiranja Doma naroda PSBiH

Autor: Fena

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je danas da će biti predložene izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH, kako bi se uz državnu zastavu, istakla i entitetska.

– Nakon što se konstituira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražit ćemo da se u zakonu uvrsti i isticanje zastave entiteta, u ovom slučaju RS – izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Kaže da je na njegov zahtjev jučer „uklonjena zastava Federacije BiH“ iz prostorija u Predsjedništvu BiH, ali i dodaje da bi bilo dobro da se kasnije i ona i zastava RS-a vrate u prostorije državne institucije.

Dodik ističe da se to nije moglo uraditi za par dana, ali će inzistirati da se to uraditi, kako bi se istakla, kako kaže, i simbolika entiteta RS. Tvrdi i da je jučer na sjednici Predsjedništva BiH, na svom reveru imao značku u znaku zastave RS-a, što negira tvrdnje funkcionera PDP-a Igora Crnatka da se ta zastava nije jučer mogla uočiti u prostoriji u kojoj je zasjedalo Predsjedništvo BiH.

Atmosferu u Predsjedništvu BiH nazvao je „sterilnom, bez vidljivog entuzijazma da se nešto učini na bilo kojem planu“, dodajući da su odbijeni neki njegovi zahtjevi, kao i da veći dio poslova obavlja u uredu u Istočnom Sarajevu. Rekao je da podržava autonomiju policije RS, ali da nije upoznat sa zahtjevom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za potpisivanje sporazuma o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI