fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: Jedan referendum je prošao, biće ih još

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će srpska strana narednih dana, najvjerojatnije, uvjetovati formiranje vlasti na nivou BiH time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

– I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi da uvjetujemo  formiranje vlasti – poručio je Dodik.

On je ponovio da su SNSD, čiji je lider, i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti na nivou BiH, da se s tim saglasio HDZ, ali da je bošnjačka politička reprezentacija okupljena oko SDA počela da taj proces uslovljava nastavkom puta prema NATO-u, što je za Srbe neprihvatljivo.

Dodik je rekao da je nakaradan nedavni poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića kandidatu SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara da iznese svoj program, jer ga Predsjedništvo BiH nije ni imenovalo.

– On traži od njega program. Izetbegović kaže da traži provođenje sporazuma lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA od 5. avgusta, iako tamo piše da on ne važi ako se ne realizira za 30 dana. To je besmisleno – rekao je Dodik u emisiji „Dosije“ ATV-a.

Dodik je rekao da aktuelni negativni procesi u BiH, u kojima nisu formirane osnovne institucije, pokazuju da ta zemlja ne mora da postoji.

– Sa druge strane, institucije Republike Srpske funkcioniraju, politička situacija je stabilna i društvo nipošto nije podijeljeno, iako to neki pokušavaju tako da predstave – rekao je Dodik.

On je pojasnio da RS funkcionira i bez formiranja novog Vijeća ministara i drugih organa vlasti na državnom nivou.

– Nemamo nikakve koristi od formiranja tih organa, pa i Predsjedništva u kome sjedim. Bez obzira na moje velike napore, nije iskorištena prilika da realiziramo neke važne ugovore sa Turskom u vezi za izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo ili mostom na Savi. Vjerovatno će se to riješiti zadnji dan, ali to je potpuno neozbiljno – ocijenio je Dodik.

On je rekao da RS nastavlja ozbiljno da radi na nastavku gradnje auto-puta od Doboja prema granici sa Srbijom u namjeri da se Banja Luka spoji sa Beogradom.

– To govori da mi i ne trebamo institucije BiH – rekao je Dodik.

On je dodao da institucije BiH hoće da blokiraju bitne projekte, a ne da rješavaju probleme.

– Ovdje se sve pokušava centralizovati, unitarizirati – rekao je.

On je ponovio da je od međunarodne zajednice negativno prihvaćeno pominjanje referenduma o bilo kom pitanju od značaja za Srbe iz BiH.

– Otišli smo na jedan referendum i on je prošao. Bit će ih još i moj narod mora naučiti da svoje političke zahtjeve može nesmetano i jasno da iznosi, te da će svoja statusna pitanja uvijek rješavati referendumom, a nikada sukobom.

Neće ovdje biti nikakvog sukoba i rata. Ne mogu isključiti neki teroristički napad s obzirom na prisustvo terorista u BiH koji su se vratili sa Bliskog istoka, ali formacijskog rata i sukoba neće biti. Mi to uopšte ne prizivamo – poručio je Dodik.

On je rekao da nije prihvaćen njegov nedavni prijedlog liderima opozicije iz RS da napuste Vijeće ministara i zajedno sa vladajućom koalicijom naprave zajednički nastup ili da na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske zajednički donesu zaključke o unitarističkoj deklaraciji SDA i ponašanju međunarodnog faktora.

– Uradili su to iako su na posljednjim izborima dobili 30 posto manje podrške jer su loše radili na državnom nivou vlasti. I danas nastavljaju politiku lažnog predstavljanja i skrivanja – rekao je Dodik i dodao da opoziciji u manjem bh. entitetu u posljednje vrijeme samo štetu nanose neistine koje iznose o navodnoj vježbi NATO-a na Manjači i slično.

On je rekao da niko više, pa i međunarodni faktor, neće od RS moći bilo šta da uzima, a da nikoga u njoj ne pita.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dodik je naveo da je migrantski talas prema zapadnoj Evropi posljedica neodgovorne politike Zapada i njegovog uvođenja demokratije po svijetu, na šta je javnost evropskih zemalja već negativno reagovala.

– Migranti se, nakon što su evropske zemlje zatvorile granice, pokušavaju zadržati na ovom prostoru, jer BiH nema organizovan sistem i jasan stav prema tom pitanju. U nezakonito krijumčarenje migranata uključeni su čak i ljudi iz BiH koji bi to trebalo da sprečavaju – upozorio je Dodik.

Dodik je objasnio da Europa migrantski problem rješava time što pokušava da ih zadrži u BiH i integriše ih na razne načine u ovdašnji sistem.

– Mi u RS smo, nakon prijedloga sa nivoa BiH da se migrantski centri otvore u našim gradovima, rekli da kod nas neće biti izbjegličkih kampova. Ne možemo spriječiti da neko prolazi, ali neprihvatljivo je da se tu zadržava višednevno – rekao je Dodik.

On je naglasio da je nivo vlasti BiH propustio da spriječi ulazak migranata, te da je na Federaciji BiH i drugim nivoima vlasti u tom entitetu da rješavaju probleme u vezi sa njima na prostoru Bihaća i drugih gradova.

– Tu vidimo potpunu nesposobnost i nepostojanje sinhronizovanog djelovanja. Tamošnje domicilno stanovništvo je u svakom pogledu ugroženo od migranata – rekao je Dodik.

On je ocijenio da dio bošnjačke politike naklono i blago gleda na problem zadržavanja migranata u BiH, vjerovatno s namjerom da se u vezi s islamom realiziraju određeni njihovi populacioni projekti, odnosno da migranti u budućnosti postanu politički faktor u BiH.

– Tako se može desiti i da Evropa u jednom trenutku kaže da moramo migrante uključiti u politički sistem, a to je im damo pravo glasa. Mi u RS moramo ostati odlučni da ne dozvolimo bilo kakav vid integracije i zadržavanja migranata kod nas – upozorio je Dodik i dodao da i dalje aktuelno Vijeće ministara u pogledu migrantske krize nije uradio ništa korisno.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});