fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

DODIK KOMENTIRAO ČOVIĆEVO PISMO “Hrvati su s pravom nezadovoljni. Apsolutno je ispravno tražiti ono što je Ustavom predviđeno”

Autor: Dnevno.ba

Vladajuća koalicija u RS, SNSD, US, SP, NDP, NPS, DEMOS, zaključila je da nema problem sa održavanjem izbora koji su danas raspisani.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je ipak da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP BIH) podređeno određenim interesima “muslimana u Sarajevu” i međunarodne zajednice.

“Sud BiH će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o SIP-u. Kad imate izjavu Bakira Izetbegovića da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta će činiti 60% patriotskih probosanskih, kako on kaže snaga, to je direktan udar na Daytonski sporazum”, kaže Dodik.

RS treba jednog dana ovladati izbornim procesom, da izbore u RS provodi Republička, a ne SIP, naglasio je Dodik.

“Za nivo BiH ćemo vidjeti da napravimo zajedničke nastupe, zbog rasipanja glasova. Važne odluke će biti donesene u srijedu”, dodaje Dodik.

Darko Banjac iz NPS-a je rekao da će koalicija donijeti zajedničke odluke o zajedničkom nastupu na izborima.

“Svi smo zainteresirani da izboru budu 2.10. Svi problemi nastaju ili će nastati van ove koalicije”, kaže lider NDP Dragan Čavić koji je također kritizirao SIP da je izašao iz okvira nadležnosti jer se bavi izbornim zakonom.

Milorad Dodik smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića koji je kritizirao preglasavanje Hrvata.

Hoće li osigurati novac za izbore, hoće li HNS u reorganizaciju BiH, što to znači, možda treći entitet, Dodik odgovara:

“BiH nema proračun, nije mogla ni da planira sredstva, hoće li naći neke izvanredne stavke vidjet ćemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član. S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, morat ćemo sjesti i dogovoriti se da stabiliziramo situaciju da dođemo do tih izbora. Što znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva”.

Dodik kaže da što se tiče Bošnjaka i Hrvata, da ne bi mogao reći da je to njihova stvar, jer tamo živi minimalna srpska zajednica. Smatra da postoji neravnopravnost Srba u FBiH koja je vidljiva.

“Što je ideja teritorijalne teorganizacije, mogu da naslutim, “muslimani” su pogriješili što se nisu dogovorili s Hrvatima u FBiH”.

Dodik je kritizirao izjave člana SIP-a Suada Arnautovića, kaže da su huškačke i antidejtonske te da takve izjave ubrzavaju nestanak BiH.

Dodik je ponovio da BiH neće uvesti sankcije Rusiji, ali nije direktno odgovorio da li će on ili netko iz RS putovati u Moskvu na Dan pobjede 9.svibnja, prenosi N1.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});