fbpx

DODIK: Nema promjene Ustava bez dogovora RS i FBiH

Autor: dnevno.ba

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svaka promjena ustavne materije u BiH podrazumijeva prethodni sporazum strana u Daytonskom sporazumu, a to primarno znači Republike Srpske i Federacije BiH.

– Kada se mi dogovorimo, onda se može ići u raspravu. Nikakve druge inicijative nisu predviđene, niti ćemo mi biti u tome – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentirajući inicijativu koju je nekoliko organizacija iz regije uputilo OHR-u a u vezi promjene Ustava BiH.

Dodik je napomenuo da OHR nije nadležan za ovo pitanje, te da je nezakoniti rad visokih predstavnika išao za tim da nametne zakone, a onda pribavi suglasnost lokalnih parlamenata da te zakone potvrde.

– Visoki predstavnik je samo nadležan za Aneks 10 Daytonskog sporazuma i ništa više. Čak ni Paddy Ashdown nije smio ući u ustavnu materiju Ustava BiH. Oni su to zaobilazno nešto mijenjali, ali nije smio ući u intervenciju jer to nije bila njegova nadležnost – objasnio je Dodik.

Dodik je naveo da padaju u vodu sva velika očekivanja da će sada međunarodna zajednica “to nešto poravnati i kako će eliminirati Republiku Srpsku”.

– To nije održivo. Mi hoćemo dijalog, ali imamo svoje jasne stavove. Ti jasni stavovi mnoge nerviraju, ali mi tražimo da se sve preispita ako žele da razgovaramo o ustavnim promjenama. U Ustavu nema vojske, nema Suda BiH, nema neizravnih oporezivanja, nema obavještajne službe, te mnogo čega, što ovi predlagači žele obuhvatiti u Ustavu i time završiti jednu fazu prevare koju su ovdje svjesno planirali provesti u BiH. Naravno da ćemo mi to veoma ponosno odbiti – poručio je Dodik.

Dodik je u ime Republike Srpske zahvalio sucu Okružnog suda u Banjaluci Milanu Blagojeviću koji je odbio primjenu Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

– Trebali smo hrabre suce koji će se tako ponašati. Ali, OHR je i napravio sustav sudaca i tužitelja onakav kakav njima odgovora. Јa se i ime Republike Srpske zahvaljujem Blagojeviću za hrabrost i pravičnu odluku da zakon ne primijeni – rekao je Dodik.

On je objasnio da zakon nije valjan, da nije donesen u proceduri, te da predstavlja samo blefiranje visokih predstavnika, zbog čega bi bilo normalno da svaki ozbiljan sud i sudac to odbiju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI