fbpx

DODIK: Nema puta BiH u NATO dok sam ja u Predsjedništvu

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je kako nema puta BiH u NATO i da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti napravljen dok on obavlja dužnost na kojoj se nalazi u Predsjedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno s predsjednicom Željkom Cvijanović i drugim dužnosnicima.

“U posljednje vrijeme nigdje od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli `na putu suradnje`”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO, prenosi Srna.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi volio da jeste, ukinuti Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP), te napomenuo kako je za to potrebna suglasnost u okviru Predsjedništva BiH.

“Uradio sam da se onemogući Akcijski nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik suradnje sa NATO-om i mi to činimo”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio na nedavnu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao kako nema učlanjenja i puta BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

“Izetbegović to nije govorio dok je s njim u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i ne dozvoljavamo da ide”, pojasnio je Dodik.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI