fbpx

DODIK: Nepoštivanje izvorne volje naroda govori da neko želi majorizaciju u BiH

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je oštro kritizirao visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka kazavši da je on napravio više sukoba, nego što je donio rješenja te ga pozvao da podnese izvještaj u Narodnoj skupštini RS-a. Govorio je i o procesu formiranja vlasti te Stranci demokratske akcije.

“Odbacujemo sve priče visokog predstavnika koji satanizuje Republiku Srpsku. Inzko insistira da RS poštuje odluku Dana RS-a, a onda ode u Vijeće sigurnosti i kaže da RS nema pravo da dostavlja izvještaj, a zanemaruje odluku Ustavnog suda koji je rekao 2010. da RS to može raditi. To je dokaz njegovih laži, manipulacija, zanemarivanje procesa koji su pogubni u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo govorio o Inzkovoj plati, koja prema njegovim informacijama, iznosi 24.000 eura.

“Ne mogu razumjeti kako mu ne dosadi lagati i podmetati na Vijeću sigurnosti, a u nekom pragmatičnom smislu ga razumijem da satanizacijom RS-a sačuva pažnju zemalja koje odlučuju u Vijeću sigurnosti na BiH kao nestabilno društvo u kojem je remetilački faktor RS da bi sačuvao svoju platu od 24.000 eura. Na sve puteve na koje ide, jer se svi knjiže kao pomoć BiH, on dobija pare. Ta pomoć nije adekvatna i nije fer, jer je lažna i lažno se koristi”, dodao je.

Bošnjaci sve opstruiraju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da Inzko insistira na krivici entiteta RS.

“Nemoguće je da se sva istina o Srebrenici iskrca u osam dana 1995. godine i da nema ništa što se desilo 1992., 1993. i 1994., pa i 1995. godine. Da nema nijedne žrtve Srba. Ima naravno, ali se nije našao u izvještajima. Zato je formirana Komisija o Srebrenici. Niko ne teži da promjeni sudske odluke, mi imamo njihovu ocjenu. Moramo živjeti s time, ali ne znači da moramo prihvatiti. Inzko traži da se interpretacija o Srebrenici mora poštovati. Mi tražimo da se mora poštovati činjenica, a ne interpretacija”, kazao je.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Dodik je kazao da RS nema koristi od BiH.

“Imamo samo kontinuiranu štetu zbog neformiranja vlasti. BiH šalje poruku da ovdje živi neko ko nije spreman poštovati ni volju vlastitog naroda. Mi smo davno formirali srpsku reprezentaciju za nivo BiH, a Hrvati su to učinili isto. Postoji spremnost da se uđe u formiranje zajedničkih nivoa vlasti, ali Bošnjaci pokušavaju biti najvažniji u BiH i onda opstruišu”, kaže Dodik.

Zatim je kazao da je prije tri mjeseca bilo poznato da će SBB na čelu sa Fahrudinom Radončićem ući u vlast.

“Znam da je prije tri mjeseca rečeno da će Radončić ući sa SDA, a sada o tome prave veliki politički sporazum. Bakir Izetbegović je tada tražio Ministarstvo sigurnosti BiH da to bude za Fahrudina Radončića i sada kao javnost isčekuje, To iznosim samo kao ilustraciju šta se dešava i kako žele da nas okupiraju svojim igrama. Ali najveće štete od toga ima BiH”, rekao je.

On smatra da u ovakvoj BiH zadugo neće biti pomaka te da se volja srpskih predstavnika smanjuje.

“Ja sada mogu reći da nema funkcionisanja parlamenta, a i Predsjedništvo će doći u poziciju da smanji nivo svojih aktivnosti. Nepoštivanje izvorne volje konstitutivnih naroda, govori da neko želi majorizaciju, BiH po svome i da ono viđenje BiH kao građanske koju gura SDA ima podršku stranaca. To je sve lažna priča. Merkel je prije tri godine rekla da je ideja o multietničkom društvu propala, a nekidan kaže da je to jedino rješenje za BiH.”

“Nema aktivacije MAP-a putem mene”

Dodik poručuje da će se strani faktori morati navići da u BiH odlučuju oni koji su izabrani voljom naroda.

“To pravo nam neće lako oduzeti. Mi nijednu odluku Inzka nećemo prihvatiti, odmah ćemo reći. Sve njegove odluke su bile pogrešne, on je napravio samo veće sukobe, a nije rješavao probleme. Njegovi potezi su paradiranje i poziranje. Njegova plata je veća nego što imaju domaći političari zajedno. Treba otkriti motive zašto mu neko daje još 10 godina, kao da ima pravo upravljati našim životima još 10 godina. Inzko je izgubio kredibilitet, nema povjerenja naroda. Tražimo od Inzka da ponese izvještaj ovdje u RS-u, jer je to obavezan jer je RS jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma”, rekao je lider SNSD-a.

Javnosti je poručio da se entitet RS odlučio za vojnu neutralnost i zbog toga poništio raniju odluku o putu ka NATO-u.

“Saradnja s NATO-om može biti obostrana, ali ne nametnuta. Nema načina da RS da suglasnost za MAP putem mene”, poručio je te dodao da se najavljena NATO vježba na Manjači neće održati jer on nije dao suglanost.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI