fbpx

DODIK OŠTRO: Sav novac koji dajemo za zajedničke organe, oko 130 milijuna eura, povući ću u RS

Autor: Dnevno.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će, poslije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti, na dnevni red prvo doći pitanje imovine, te da će Srpska, kada se urede stvari, sav novac koji daje za zajedničke organe BiH, oko 130 milijuna eura, povući u Republiku Srpsku.

Kada je riječ o pitanju vojske BiH, Dodik je naveo da ona može ostati “paradna organizacija s 3.000 do 4.000 pripadnika”.

“Ako netko želi da stvari učinimo funkcionalnijim, mi smo raspoloženi. Ali nemamo raspoloženja ostati zaglibljeni u postojeće stanje” rekao je Dodik za Politiku.

Što se tiče oduzimanja nadležnosti, Dodik je naveo da je to bio teror, te napomenuo da Ustav ne navodi da je BiH nadležna za obranu, fiskalni sustav, sudovei pravosuđe.

“Sve smo evidentirali i krenuli u posao čiji se cilj može iskazati lako razumljivom porukom da mi ne želimo nikakvu drugu BiH izvan one koja je predviđena daytonskim Ustavom”, naglasio je Dodik.

Rekao je da bi se prvo na redu moglo naći pitanje imovine, jer Ustavni sud nema pravo utvrđivati vlasništvo, s obzirom da je to riješio Daytonski sporazum.

“Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto izmuvati u vezi s imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Republike Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta” rekao je Dodik.

Naveo je da će RS donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svom teritoriju.

“Mogu najavljivati apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana reguliramo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS. Što drugo da radimo kada znamo da neće prestati kinjiti nas sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu” rekao je Dodik.

Komentirajući optužbe da on “potkopava” Dayton, Dodik je rekao da sve što radi jest obrana Daytonskog sporazuma, ali da u RS nisu ni naivni, ni brzopleti, dodajući da postoje možda i neke stvari na razini BiH koje se ne moraju “dirati”, ali da će se neke druge rješavati odmah.

“Sada bi bilo iluzorno ući u sferu putovnica, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i VSTV BiH. Takvo vijeće bit će uskoro uspostavljeno u Srpskoj. Postojeće s razine BiH bit će proglašeno kao nevažeće za sudstvo u Srpskoj” rekao je Dodik.

Pojasnio je da će novoformirano vijeće u Republici Srpskoj imati ovlasti imenovati suce i tužitelje u RS-u te birati nositelje pravosudnih funkcija, dok će ih parlament potvrđivati.

“Je li to malo za početak? A to će biti završeno” rekao je Dodik.

Kada je riječ o vojsci te Obavještajno bezbjednosnoj agenciji i Agenciji za istrage i zaštitu , Dodik je rekao da u pogledu SIPA-e i OSA-e nema ništa osjetljivo te da će se spremiti zakoni i normativne pripreme, odabrati trenutak koji mora biti koordiniran s financijama, a što se tiče vojske RS će pokušati razumjeti trenutak, jer postoje mnogi koji govore da je to problematično.

“Pa i nama je problematično. Eto, neka se prepolove vojni potencijali, smanje troškovi, kako bi taj novac usmjerili na entitetske račune da rješavamo socijalna pitanja. Neka ostane paradna organizacija s tri do četiri tisuće pripadnika. Nikada nije kasno da se toga riješimo” rekao je Dodik.

Rekao je da su za Srpsku sada važnije životne stvari, iako se nitko neće avanturistički odnositi ni prema neizravnim porezima, koji su već ranije naplaćivani u Republici Srpskoj i nije bilo problema.

Što se tiče primjedbi da Srpska nije u proračunu predvidjela novac za plate zaposlenih iz Srpske u zajedničkim organima, Dodik je rekao da Srpskoj za preuzimanje oko 7.000 zaposlenih treba oko 130 milijuna eura.

“Toliko i dajemo za zajednički proračun. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u RS. Zar netko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji RS daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu?” upitao je Dodik.

Komentirajući primjedbe nekih zašto su usvojene samo informacije, a ne i zakoni o vraćanju nadležnosti, Dodik je rekao da svi imaju priliku ponuditi zakone, ali to ne rade.

Na konstataciju da će otpor za planove Banjaluke biti veliki, Dodik je rekao da su on i predsjednica RS-a Željka Cvijanović obilazili važne svjetske adrese, jer je na spomen namjera RS-a “skočio cijeli svijet”.

– Deseciu sastanaka su obavljeni. Idemo polako, smanjili smo pritisak, prijateljima smo ukazali na probleme koje imamo – rekao je Dodik te podsjetio da su Njemačka i Nizozemska predlagale sankcije za njega i prije sjednice, ali da su to prijatelji Republike Srpske odbacili, a sada sve više njih kaže da su sankcije glupost.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI