fbpx
Foto: Avaz

Dodik: Pa na što to liči? Poželio bih dobru zabavu Schmidtu i Izetbegoviću

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, povodom poziva i prijetnji sankcijama i ukidanjem investicija zbog namjere Republike Srpske da vrati nadležnosti, da ni RS nije bez kontramjera.

“Možda će neki pokušati da ismiju ovo što ću reći, ali ni republika Srpska nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo. Nisam slijep da ne znam što su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli”, rekao je Dodik.

On je odbacio navode da bi građani ili cijela Republika Srpska mogli biti u problemu te dodao da nije zabrinut, kao da ni narod ne treba da brine, piše Klix.ba

“Ne apsolutno. Razumijem da je u svijesti ostalo sjećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas pretjerano ne zanima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su svih ovih godina zapadni investitori stajali u redu i da Republika Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali te da Republika Srpska neće izgubiti ulaganja.

Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku problem pandemija koronavirusa, a ne prijetnje sankcijama.

Povodom zahtjeva lidera SDA Bakira Izetbegovića Christianu Schmidtu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, najava sankcija i prijetnji da neće biti investicija u RS, Dodik je rekao da su Bošnjaci naučili da njima neko upravlja, a da Srbi ne trpe tutore.

On je naveo da Velika Britanija i Brisel napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti šalju u BiH Schmidta, bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a i proglašavaju ga “visokim predstavnikom”.

“Pa na što to liči? Poželio bih dobru zabavu Schmidtu i Izetbegoviću. Nijedna Schmidtova odluka ne važi, on u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum. On može da se bavi nekim pisanijama, ali to više nikog ne interesira”, rekao je Dodik.

On je naveo da uvažava Bošnjake kao narod, ali je upitao što političko Sarajevo misli – da uzme Republici Srpskoj zemljište, šume i vode.

“I onda se pojave oni i stranci s licemjernom prijetnjom da nećemo imati investicije zbog aktivnosti koje vodimo, a kojima u suštini branimo naš razvoj”, rekao je Dodik te podsjetio na zaustavljanje projekta gradnje hidrocentrale ‘Buk Bijela’, osporavanja gradnje aerodroma u Trebinju, gasovoda…”

Dodik je rekao da Republika Srpska ima financijere i sve spremno za te projekte, a da pokušavaju to spriječiti, te postavio pitanje – zašto da RS živi s takvima koji pokušavaju da je spriječe?

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI