fbpx

Dodik poručio Maasu: “Potrudi se utvrditi činjenično stanje uzroka političke krize u BiH i ne formiraj stavove na glasinama”

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je kako se Heiko Maas, kao ministar vanjskih poslova jedne tako važne države kao što je Njemačka, nije potrudio da utvrdi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim.

– Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu RS. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktualnoj političkoj krizi – istakao je Dodik u pismu upućenom Maasu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

RS se zalaže za mir

Član Predsjedništva pojasnio je Maasu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, “politikama koje se vode u RS”.

– Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo netko pokuša ne poštivati ustav Njemačke!? – naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da se RS svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog vijeka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

– Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u RS – poručio je Dodik njemačkom ministru.

Dodik je naglasio da je RS sastavni dio BiH i to nitko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi s medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

Teritorijalni integritet BiH

– Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen vanjski suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sjedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, “neodgovornu politiku u RS”, moram Vas podsjetiti da svaki put kada Njemačka nije sjedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva – konstatovao je Dodik.

On je s toga pozvao ministra Maasa da s više pažnje postupa i govori o Srbima i RS, jer ga i povijest naših odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da bude pažljiviji.

– Kao ministra vanjskih poslova Njemačke pozivam Vas da istinito informirate svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da ured kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i točne informacije – poručio je član Predsjedništva BiH u pismu upućenom Maasu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI