fbpx
Foto: Fena

Dodik poručio: Sporazum BiH i Velike Britanije štetan je po vitalne interese Srpske

Autor: Fena

Dodik je rekao u Narodnoj skupštini da je zamjerke na Sporazum iznijelo Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo za europske integracije i međunarodnu suradnju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je rekao da je veto donio vršeći koordinaciju s nadležnim institucijama Srpske koje su zajedno s njim utvrdile da se na ovom planu ne uvažavaju status i nadležnosti Srpske.

“To je u ovakvoj situaciji bilo potrebno jer su interesi Srpske najvažniji”, poručio je Dodik.

On je konastatirao da se ovakvim sporazumima derogira uloga institucija Srpske koje nisu adekvatno uključene u realizaciju tog posla u skladu sa Ustavom i svojim nadležnostima.

Dodik je rekao da je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske, između ostalog, i zato što je predviđeno da sporazum BiH i Velike Britanije bude zaključen na “bosanskom jeziku”, dok se samoproglašeno Kosovo spominje kao “republika”.

“Ovo je jedan od mnogih razloga zašto sam pokrenuo zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske. Također, nije bilo predviđeno predstavljanje nadležnih organa Srpske i zato sam pokrenuo pitanje vitalnog interesa Republike Srpske”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je istaknuo da tekst ovog sporazuma ne sadrži obvezno mišljenje nadležnih organa entiteta, iako se sporazumom uređuju mnoga pitanja koja su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske.

“Zato je bilo važno da imamo mišljenje naših organa. Sastav delegacije BiH za vođenje pregovora o sporazumu nije prihvatljiv, jer nisu uključeni predstavnici nadležnih organa Republike Srpske koji bi sprovodili sporazum”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u sastavu delegacije 23 člana su u ime BiH iz devet institucija sa nivoa BiH i Direkcije za europske integracije, što je bilo dovoljno za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog interesa Republike Srpske.

Dodik je naglasio da će sporazum biti veoma teško praćen, jer se poziva na direktnu primjenu određenih odredaba važećeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Definirano je i uspostavljanje tijela za praćenje sporazuma koja su identična kao i tijela za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Problematično je da nije jasno definisano koje institucije čine tijelo”, pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da se u sporazumu samoproglašeno Kosovo spominje kao “republika” bez upućivanja na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o statusu južne srpske pokrajine što je, također, bio razlog za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog interesa Republike Srpske.

“Ostala dva člana Predsjedništva BiH nisu htjela da o ovome razgovaraju. Ovo je bilo uvlačenje u naše priznanje Kosova što je nedopustivo. Ovakva vrsta sporazuma prouzrokovala bi i direktnu i indirektnu štetu za poljoprivredu, jer bi bio nekontroliran uvoz stranih proizvoda”, rekao je Dodik.

On je naveo da nije popunjen ni prostor kojim bi bila definirana nadležna institucija u oblasti poreznog sustava i carina.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI