fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: Prijedlog o mehanizmu opasan po Srpsku

Autor: Srna

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da najnoviji prijedlog o jednostavnijem mehanizmu koordinacije u BiH nije nimalo bezazlen i predstavlja veoma opasnu političku igru, koja može imati dalekosežne posljedice po integritet Srpske.

Dodik je objasnio da se iza prijedloga o navodno jednostavnijem mehanizmu krije protuustavno pribavljanje nadležnosti Predsjedništvu i Savjetu ministara BiH, nauštrb prava Srpske i podrazumijevaju prenos mjesta odlučivanja sa Republike Srpske.

“Ovo je sada vrhunac jedne priče na koju ćemo morati adekvatno da odgovorimo. Ovo je početak neke moje reakcije. Јa ću narednih dana upoznati ljude u Republici Srpskoj što to sve znači”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je rekao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić trebalo da se dovoljno dobro upozna o svojim nadležnostima, pa bi vidio da nije moguće da nikakav mehanizam koordinacije u okviru Predsjedništva ili Savjeta ministara BiH bude arbitriran ili da se tamo rješava.

Kako je objasnio Dodik, Savjet ministara nije vlada, nego savjet koji se sastavlja od ranije izabranih ili predloženih ministara koji dođu, tamo se okupe, pa te ambicije koji oni sada pokazuju na način da bi sada nešto pokrenuli, govore koliko je sve to karikaturalno u BiH”.

“Sad odjednom ljudi koji šest mjeseci nisu uspjeli da se dogovore o raspodjeli određenih mjesta i formiraju Savjet ministara, šalju optimistične, pompezne priče kako će uraditi ovo ili ono. Naravno neće ništa, jer su nesposobni da bilo što urade”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da prijedlog o “jednostavnijem mehanizmu koordinacije” nije originalan i radi se o ideji koju je ranije plasirao “sarajevski krug”, a kasnije preuzeli neki europski krugovi, a napisana je u Kancelariji EU u Sarajevu.

Dodik je podsjetio da je isti model ranije predlagao i Osman Topčagić, zadržao ga je SDA, a to je viđeno i u sporazumu SDA i DF u Sarajevu.

Predsjednik Srpske je ocijenio da Mladen Ivanić “protura” tu ideju “jer je očigledno dužan muslimanima”, i stavlja na dnevni red stvari koje su “poznate i već skinute sa dnevnog reda”.

“Trebalo je samo da se ova stvar riješi između kantona i federalnog nivoa, a Mladen Ivanić sada vraća to na period od prije dvije godine u pokušaju da bude važan ili da se oduži”, zaključio je Dodik.

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});