fbpx
Foto: FENA

Dodik: Prijetnje sankcijama od američkih službenika u BiH nisu ništa novo

Autor: SRNA

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da pod izgovorom funkcionalnosti BiH američki diplomati forsiraju njenu unitarizaciju, a kriminal i korupcija su sumnjiv izgovor za eliminaciju političara koji ne pristaju na njihovu verziju BiH.
Na pitanje Srne da prokomentira izjavu američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona da su “sankcije za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu na stolu”, te da “nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i mogućnost sankcioniranja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak”, Dodik je odgovorio da prijetnje sankcijama od američkih službenika kako u BiH tako i van nje nisu ništa novo, kao što nije novost ni to da se godinama uporno miješaju u unutrašnja pitanja u BiH.

Pozivajući se na Daytonski sporazum, rekao je Dodik, upravo oni podržavaju njegovu devastaciju i razgradnju BiH na koju je Republika Srpska pristala 1995. godine.

– Nagledali smo se procesa koji su vođeni protiv neposlušnih političara, koji su nakon tih procesa postajali konstruktivniji partneri za taj dio međunarodne zajednice koju predvode SAD – istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da je nedavno u BiH boravio pomoćnik ministra financija SAD koji se sastao s ministrom sigurnosti u Vijeću ministara Selmom Cikotićem, protiv kojeg je nepunih mjesec ranije podignuta optužnica za visoku korupciju.

– Sve to ne bi imalo obrise takve karikature da tema razgovora, kako se vidjelo iz medija, nije bila sankcioniranje kriminalnih grupa i kako SAD mogu pomoći BiH u borbi protiv organiziranog kriminala. Ako pomoćnik ministra financija SAD nije znao tko je Selmo Cikotić, veleposlanik Nelson jeste – naglasio je Dodik.

 

Autor: SRNA

ZADNJE VIJESTI