fbpx
Foto: Fena

Dodik: Sarajevo se dodvorava Zapadu koji je bijesan i na Rusiju i na Putina

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao je referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini, kao i odnos Srbije prema tom pitanju.

“Razumljivo je da Srbija ima stav da ne priznaje referendume, jer ako priznaje referendum onda je na korak do priznanja Kosova. S druge strane, mi koji se borimo za naš status u Republici Srpskoj smatramo da referendum koji je najopćenitiji način izjašnjavanja naroda, treba i mora biti dio prihvaćene političke prakse. Rusija ima pravo štititi svoju milijunsku populaciju na tom prostoru”, naveo je Dodik za Sputnik.

Dodik je govorio i o ekonomskim i energetskim projektima. Ističe da za plinovod (koji namjerava graditi s Rusijom) ostaje da se osigura dozvola državnih organa.

“Da se prođe granična linija, a to je Drina. To već godinama osporavaju u Sarajevu. Mislili smo da će se oni urazumiti, ali ništa od toga. Ne radi se ni o kakvoj novčanoj obvezi BiH, financijske stvari su riješene između nas i Rusije i značajan dio tereta pada na njihovu stranu. Dozvole daje Republika Srpska, od Sarajeva nam treba samo ta za prolaz ispod Drine. Teško mi je da govorim da je Drina nama granica ali je to formalno-pravno tako. Oni su našli taj momenat da nam zagorčavaju i projekt i život. To je veoma obimna investicija, možda najznačajnija u RS-u ikada. Sarajevo se tim stopiranjem pokušava dodvoriti Zapadu koji je bijesan i na Rusiju i na Putina. Čekat ćemo ih, imaju i oni projekte, kada budu spremni nas da puste, pustit ćemo i mi njih, ali ne volim to. Nisam ja takav čovjek, ne zaustavljam ja nikakve projekte ali naprosto dođete u poziciju da drugačije ne možete, ako se to mjeri ovim aršinima u Sarajevu, onda ćemo i mi tako”, rekao je Dodik, prenosi Klix.

Smatra da će sve biti završeno do Nove godine.

“Bit će to jedna od najvažnijih tema za samo formiranje vlasti i ako toga ne bude, neće biti ni formirana vlast. U Sarajevu moraju računati na to da je to za nas ona crta koja mora biti riješena pogotovo što to njih ništa ne košta, ništa im ne znači, osim što žele da nam onemoguće taj projekt”, tvrdi Dodik.

Poručio je da ako se BiH ne vrati na ustavni poredak, Srpska će pokrenuti pitanje nezavisnosti.

“Kada će biti taj trenutak, to ćemo mi odabrati. Sada će ovi iz opozicije reći da Dodik to stalno govori. Da, ali sam ja to pitanje legalizirao, svi očekuju da se to dogodi. Kada sam prije pet godina ovo prvi put spomenuo, nitko nije smio ni da progovori. Mi možemo prihvatiti BiH kakva je napisana od slova do slova u Ustavu, ako nećete tu, onu kakvu ste vi zamislili sigurno nećete dobiti. Kada ćemo mi izaći iz nje? Kada se stvore okolnosti. Zapad je bijesan i mislim da bi oni rado na nekima kao što smo mi pokazali svoju snagu, zato ćemo i mi malo pričekati, jer nismo iracionalni”, naveo je Dodik.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI