fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: SNSD i HDZ odlučni obraniti koncept konstitutivnosti naroda

Autor: Fena

ISTOČNO SARAJEVO - Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik danas su na sastanku u Istočnom Sarajevu razgovarali o aktualnim temama, među kojima su pitanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, odluka Ustavnog suda BiH i Izborni zakon BiH.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka, Dodik je ukazao na važnost formiranja vlasti na razini BiH, odnosno o procesu konstituiranja Vijeća ministara BiH koji još nije završen.

– HDZ i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će jamčiti da konstitutivni narodi mogu i moraju biti jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika i mi se s time slažemo  – kazao je Dodik.

Mi ćemo, dodao je, u dogledno vrijeme predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati i prijedlog zakona o tome na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda.

– Ja sam naše prijatelje upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske da će obustaviti odlučivanje u organima BiH. To podrazumijeva da se neće odlučivati ni o bilo čemu sve dok ove dvije točke ne budu riješene. U tom pogledu smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka BiH – kazao je Dodik.

Smatra da je sve što je međunarodna zajednica uradila u prethodnom vremenu “dovelo do urušavanja konstitutivnosti naroda, da bi se gradila neka država bh. građana“. Po njegovim riječima, SNSD i HDZ su odlučni da obrane koncept konstitutivnosti naroda, te pojasnio da je konstitutivnost demokratski, civilizacijski koncept koji podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, te da je svako nametanje “idealnih formi, kakve su bile u posljednjih 20 godina od strane stranaca, dovelo BiH u bezizlaznu situaciju”.

– Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali politička rješenja trebaju dobit šansu i ne smiju ničim biti uvjetovana – istaknuo je Dodik.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});