fbpx
Foto: Antonio Balić/Cropix

Dodik usporedio Donjeck i Luhansk s “Republikom Srpskom Krajinom”: “Razumijemo trenutnu situaciju…”

Autor: Dnevno.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ovih dana boravi u Rusiji gdje je sudjelovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a tom prilikom govorio je i za ruske medije.

U intervjuu za ruski list Izvestija Dodik je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini, ali i odnosima između Zapada i Ruske Federacije te je poručio kako će se danas sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Planirani sastanak bit će nastavak naših kontinuiranih međusobnih odnosa. Vrlo sam sretan zbog toga što će se to odvijati u ovako teškim uvjetima na međunarodnoj sceni. Zanima me stav predsjednika Putina o aktualnim događajima. Naravno, nastavit ćemo razgovarati o svim pitanjima naše bilateralne suradnje. Razgovarat ćemo i o izgradnji plinovoda, a i o Daytonujer je Rusija i dalje garant njegove implementacije”, rekao je Dodik na početku intervjua.

Osvrnuo se na rat u Ukrajini i krizu u odnosima Rusije i Zapada.

“Svijet je odavno prestao biti ono što je bio. Zapad ignorira strahove i zabrinutosti o kojima je Rusija više puta govorila, a tiče se opravdanog straha od približavanja vojne infrastrukture njenim granicama. Tako je svijet došao do sukoba koji se odvija u Ukrajini. Vjerojatno je netko na Zapadu želio sukob Moskve i Kijeva”, rekao je Dodik.

Poručio je kako se stječe dojam da u ovom sukobu Zapad želi poraziti Rusiju.

“Nikome se ne žuri s dogovorima. Kao da očekuju da se to riješi vojno. Vjerojatno Zapad pokušava pronaći načine da ostvari pobjedu nad Rusijom. Zapad je jednom bombardirao Srbe, a sada se oružje isporučuje u Ukrajinu u navodno humanitarne svrhe”, ističe prvi čovjek SNSD-a.

Osvrnuo se i na priznanje neovisnosti Donjecka i Luganska.

“Razumijemo razloge koji su naveli Rusiju da prizna njihov status. Nekada je na teritoriju Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao postojati. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Luhansk. S ove točke gledišta, mi razumijemo trenutnu situaciju”, kaže Dodik.

Govorio je i o državljanima BiH koji se navodno bore u Ukrajini.

“U BiH postoji zakon koji zabranjuje građanima da sudjeluju u međunarodnim vojnim sukobima. Očekuje ih zatvor. Takve mjere su poduzete i protiv onih koji su sudjelovali u ratu u Siriji”, rekao je.

Dodik se osvrnuo i na i ulazak BiH u NATO. Govorio je i o odbijanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

“Uopće ne žalim zbog ove odluke. Smatram apsurdnim da BiH uvodi sankcije Rusiji koja je jamac Daytona. Daytonski sporazum je temelj i jamac  postojanja cijele BiH. Međutim, svijet je pun apsurda. Hrvatsko – muslimanski dio BiH pokušava biti solidaran sa Zapadom, ali EU nije uvijek u pravu i ne treba uvijek biti solidaran s njom. Osim toga, Rusija je kroz povijest podržavala Srbe”, poručio je.

“Naša politika je apsolutno protiv ulaska u NATO. Stav RS-a je tu čvrst. Što se tiče EU, u našoj regiji je entuzijazam za ulazak u EU poprilično slab. Apsolutno nije na razini na kojoj je bio prije 10 godina. Sve će to u velikoj mjeri ovisiti od toga kako se Europa bude razvijala i hoće li  biti predmet američke politike”, zaključio je Dodik u intervjuu za ruski list, prenio je Klix.ba.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI