fbpx

Dodik: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici akt neprijateljstva prema Srpskoj i Srbima

Autor:

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su parlamentarne političke stranke koje su u Skupštini Crne Gore usvojile Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici ispoljile otvoreni akt neprijateljstva prema Republici Srpskoj i Srbima.

“Mi ćemo znati kako da se odnosimo prema njima. Šteta je što je dio većine, koji je i srpskim glasovima ušao u parlament Crne Gore popustio pred pritiscima i ucjenama i na takav način se obračunao sa Srbima i Republikom Srpskom. Bilo bi mnogo bolje da su istine radi, budućnosti radi i novih generacija radi pogledali izvještaj koji je sačinila Nezavisna komisija na čelu s Gideonom Greifom o Srebrenici i odredili se o tome”, istaknuo je Dodik zamoljen da komentira usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Dodik je naglasio da je Skupština Crne Gore sinoć na mala vrata uvela i verbalni delkit u državu koja se stoljećima dičila slobodarstvom.

“Ako Parlamentarna skupština BiH nije usvojila jedan takav akt postavlja se pitanje što je to motiviralo Crnu Goru da se o tome određuje, posebno ako je riječ o tragičnim događajima koji nemaju veze s Crnom Gorom. Ako je DPS-u proradila savjest, jer je njen lider sudionik ratnih zbivanja 90-ih, nije jasno što je druge političke stranke u Crnoj Gori rukovodilo za jednu sramnu rezoluciju kakva je sinoć usvojena u crnogorskom parlamentu”, rekao je Dodik.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 55 zastupnika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da 11. srpanj bude proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmira mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Autor:

ZADNJE VIJESTI