fbpx

Dodik: Želimo vratiti nadležnosti na sve što je učinjeno suprotno Ustavu BiH

Autor: Fena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sjednice izvršnog komiteta te stranke u Banjoj Luci kako će bh. entitet Republika Srpska povući svoju saglasnost na odluke o formiranju Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

-Suglasnost koju smo dali za Zakon o obrani, VSTV i UIO BiH će se povući. Te odluke će biti ništavne. NSRS će donijeti i propise i zaključke kako to regulirati- rekao je Dodik.

Poručio je kako “nema autoriteta koji može zaustaviti ove procese” te da je RS već formirala nekoliko ekspertskih ekipa koje će se baviti pitanjima obrane, prava, novim ustavom RS i ključnim pitanjem, kako je naveo, bespravnom odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

-Želimo vratiti Republiku Srpsku u okvire Daytonske Bosne i Hercegovine i vraćanje nadležnosti na sve što je učinjeno bespravno, suprotno Ustavu BiH – naglasio je Dodik, te ustvrdio kako se ništa neće raditi izvan Ustava Bosne i Hercegovine.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI