fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK ŽESTOKO NAPAO IZETBEGOVIĆA: “On mrzi sve što je srpsko, Bakir ima razloga da bude nervozan…”

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - "Činjenica da su inicijativu SDA osudili i u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali i pojedini lideri stranaka, pokazuje koliko je ona zapravo besmislena", rekao je za RTRS predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je da podržava sve što je slovo Deytona, a to ne znači BiH kakvu je kreirao Bakir Izetbegović, njegov otac i drugi koji su pridobili visokog predstavnika da u njihovo ime krši međunarodno pravo.

– Takva BiH nije prihvatljiva i nikada neće ni biti. Ovdje se radi o spašavanju ili pozicioniranju Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi, Niko se ne može na taj način igrati Republikom Srpskom – poručio je Dodik.

Pogotovo, kaže on, ne može da prođe današnja tvrdnja Izetbegovića da Republika Srpska provodi aparthejd.

– To je nešto što vrijeđa sve i govori o njegovoj mržnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak – dodao je Dodik.

On je podsjetio da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas nije popunjen Klub Srba.

“Izetbegović prigovara na ravnopravnost, iako u Republici Srpskoj od šest najvažnijih funkcija dvije pripadaju Bošnjacima, a neka pokaže gdje u FBiH od šest ključnih funkcija ima Srba. Oni su naučili na podaništvo međunarodnom faktoru i da sve ostvare u Srpskoj i kod Hrvata koje su majorizovali i sada to pokušavaju sa Srpskom, što ne može proći”, rekao je Dodik.

On kaže da je bošnjačke političare dobro iznervirao svojim prisustvom u Sarajevu.

“Kao traži se da se promijenim. Sve što traže kontra ću uraditi. Oni su naučili da iza sebe uvijek imaju OHR koji ništa posebno nije rekao u priopćenju. Kada ja progovorim, onda kažu da rušim Dayton.

Izetbegović je naučio da međunarodne institucije budu na njihovoj strani, sramno je ponašanje OHR-a bilo sve vrijeme stavljajući se na njihovu stranu u provođenju koncepta koji je trebalo da završi sa ovim što traže, a to je ona priča o Danu Republike, Sudu i Tužiteljstvu”, naveo je Dodik.

On smatra da, očigledno, Izetbegović ima razloga da bude nervozan, pa i kod izbora glavnog tužioca Bosne i Hercegovine.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});