fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DOKAZI: Tužiteljstvo BiH proširuje istragu protiv direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića. MUP već postupa po naredbama tužiteljstva!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 07. 06. 2021. godine na Internet portalu Dnevno.ba, po autoru Josipu Šimiću-Đinđiću oglašen je slijedeći članak: „SAZNAJEMO: Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istražuje direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića!“, a u kojem se članku navodi da je direktor Kazneno – popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević pod lupom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te da se osumnjičeni Faruk Zubčević sumnjiči za krivična djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH, Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ F BiH i krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. KZ F BiH, a sve na štetu Emira Korjenića.

U članku se dalje navodi, da je direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, u obavljanju svoje službe Emira Korjenića zlostavljao, nanosio mu duševne patnje, zastrašivao i vrijeđao ga, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo te osobe, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Emira Korjenića, a što se detaljnije može pročitati na linku, i to: https://www.dnevno.ba/vijesti/saznajemo-tuziteljstvo-bosne-i-hercegovine-istrazuje-direktora-kpz-a-sarajevo-faruka-zubcevica-226874/?fbclid=IwAR2UlzhUhjldpy5wnUtx55Evzd_66hLCCWbOrpFC_c1FESlUnOicNgF7E8Q

Međutim prema informacijama portala Dnevno.ba, te informacijama iz istrage, direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević nije poduzimao samo navedene protupravne i protuzakonite radnje prema Emiru Korjeniću. Na udaru Zubčevića našao se i drugi uposlenik KPZ-a Sarajevo Edib Termiz.

Naime, već smo ranije pisali, da su uposlenici KPZ-a Sarajevo, Edib Termiz – stariji nadzornik zatvorske policije/straže prve klase  u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo, a Emir Korjenić – šef odsjeka  – nadzornik zatvorske policije/straže za elektronski video nadzor u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo.

Prema informacijama iz istrage Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Faruk Zubčević sumnjiči se, da je i drugom uposleniku KPZ-a Sarajevo Edibu Termizu upućivao ozbiljne prijetnje, te istoga vrijeđao, i istome duševne patnje nanosio.

  1. Osumnjičeni Faruk Zubčević tereti se, da je u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, kao službena osoba imenovana u organ javne uprave odlukom Vlade Federacije BiH, dana 29. 03. 2021. godine, oko 09,00 sati, zloupotrebom svoga položaja ili ovlaštenja, sa umišljajem ušao u kancelariju medijatora državne službe Kazneno – popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Ozane Džano, i tom prilikom uposleniku Kazneno – popravnog zavoda Sarajevo Edibu Termizu, u toku obavljanja postupka medijacije, sa umišljajem nanio niz radnji zastrašivanja, vrijeđanja i ozbiljnih prijetnji, da će napasti na život ili tijelo Ediba Termiza, te na taj način kod istoga izazvao duševne patnje, stvorio stanje straha i nespokoja kod istoga.

Radnja izvršenja krivičnih djela manifestuje se u tome, da je osumnjičeni Zubčević Faruk ozbiljnim prijetnjama prema Edibu Termizu izazvao strah i ugroženost za istoga po vlastitu sigurnost i sigurnost njegove porodice, te je s tim u vezi u periodu od 09,00 sati do 09,10 sati, istoga dana, osumnjičeni Faruk Zubčević kazao slijedeće prijetnje:

  • Uništit ću tebe i tvoju porodicu;
  • Čuvaj svoju porodicu;
  • Pokrenut ću protiv tebe sve što imam;
  • Napravit ću ti probleme van zatvora i to žestoke;
  • Da će tebi i Ameru biti suđeno na Kantonalnom sudu;
  • Da ti cijela porodica neće nigdje raditi;
  • Da nećeš izaći iz BiH, ni ti ni niko iz tvoje porodice;
  • Nećeš raditi u zatvoru, ni u centralnom, ni u državnom, niti bilo gdje u kantonu,
  • Dok samo provjerim ‘ko piše i ko se obraćao mimo zatvora, pakao ću ti napraviti;
  • Mogu ti kupiti cijelu porodicu (vadeći novčanik iz đžepa);
  • Da li znaš ko sam ja;
  • Da li znaš da sam ja veliki katil;
  • Žena ti neće moći ići više van zemlje;
  • Ni otac, ni majka, ni brat neće moći nigdje;
  • Ni brat ti neće raditi;

Dakle, u prethodno opisanim radnjama osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, u obavljanju svoje službe drugog zlostavljao, nanosio mu duševne patnje, zastrašivao i vrijeđao ga, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo te osobe, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Ediba Termiza.

Navedene radnje osumnjičenog predstavljaju povredu ličnosti i pravo na ličnu slobodu i sigurnost, ugrožavajući slobodu i dostojanstvo ljudske ličnosti, usljed čega je kod Ediba Termiza stvoren osjećaj nespokojstva, straha i opće uznemirenosti.

Čime bi počinio krivična djela:

Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH, Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ F BiH i krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. KZ F BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navedene radnje, kako saznajemo poduzima preko MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, gdje objavljujemo materijalni dokaz u kojem MUP KS poziva svjedoke radi saslušanja u istrazi protiv Zubčević Faruka.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});