fbpx

DOKAZI: Tužiteljstvo BiH proširuje istragu protiv direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića. MUP već postupa po naredbama tužiteljstva!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 07. 06. 2021. godine na Internet portalu Dnevno.ba, po autoru Josipu Šimiću-Đinđiću oglašen je slijedeći članak: „SAZNAJEMO: Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istražuje direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića!“, a u kojem se članku navodi da je direktor Kazneno – popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević pod lupom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te da se osumnjičeni Faruk Zubčević sumnjiči za krivična djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH, Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ F BiH i krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. KZ F BiH, a sve na štetu Emira Korjenića.

U članku se dalje navodi, da je direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, u obavljanju svoje službe Emira Korjenića zlostavljao, nanosio mu duševne patnje, zastrašivao i vrijeđao ga, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo te osobe, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Emira Korjenića, a što se detaljnije može pročitati na linku, i to: https://www.dnevno.ba/vijesti/saznajemo-tuziteljstvo-bosne-i-hercegovine-istrazuje-direktora-kpz-a-sarajevo-faruka-zubcevica-226874/?fbclid=IwAR2UlzhUhjldpy5wnUtx55Evzd_66hLCCWbOrpFC_c1FESlUnOicNgF7E8Q

Međutim prema informacijama portala Dnevno.ba, te informacijama iz istrage, direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević nije poduzimao samo navedene protupravne i protuzakonite radnje prema Emiru Korjeniću. Na udaru Zubčevića našao se i drugi uposlenik KPZ-a Sarajevo Edib Termiz.

Naime, već smo ranije pisali, da su uposlenici KPZ-a Sarajevo, Edib Termiz – stariji nadzornik zatvorske policije/straže prve klase  u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo, a Emir Korjenić – šef odsjeka  – nadzornik zatvorske policije/straže za elektronski video nadzor u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo.

Prema informacijama iz istrage Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Faruk Zubčević sumnjiči se, da je i drugom uposleniku KPZ-a Sarajevo Edibu Termizu upućivao ozbiljne prijetnje, te istoga vrijeđao, i istome duševne patnje nanosio.

 1. Osumnjičeni Faruk Zubčević tereti se, da je u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, kao službena osoba imenovana u organ javne uprave odlukom Vlade Federacije BiH, dana 29. 03. 2021. godine, oko 09,00 sati, zloupotrebom svoga položaja ili ovlaštenja, sa umišljajem ušao u kancelariju medijatora državne službe Kazneno – popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Ozane Džano, i tom prilikom uposleniku Kazneno – popravnog zavoda Sarajevo Edibu Termizu, u toku obavljanja postupka medijacije, sa umišljajem nanio niz radnji zastrašivanja, vrijeđanja i ozbiljnih prijetnji, da će napasti na život ili tijelo Ediba Termiza, te na taj način kod istoga izazvao duševne patnje, stvorio stanje straha i nespokoja kod istoga.

Radnja izvršenja krivičnih djela manifestuje se u tome, da je osumnjičeni Zubčević Faruk ozbiljnim prijetnjama prema Edibu Termizu izazvao strah i ugroženost za istoga po vlastitu sigurnost i sigurnost njegove porodice, te je s tim u vezi u periodu od 09,00 sati do 09,10 sati, istoga dana, osumnjičeni Faruk Zubčević kazao slijedeće prijetnje:

 • Uništit ću tebe i tvoju porodicu;
 • Čuvaj svoju porodicu;
 • Pokrenut ću protiv tebe sve što imam;
 • Napravit ću ti probleme van zatvora i to žestoke;
 • Da će tebi i Ameru biti suđeno na Kantonalnom sudu;
 • Da ti cijela porodica neće nigdje raditi;
 • Da nećeš izaći iz BiH, ni ti ni niko iz tvoje porodice;
 • Nećeš raditi u zatvoru, ni u centralnom, ni u državnom, niti bilo gdje u kantonu,
 • Dok samo provjerim ‘ko piše i ko se obraćao mimo zatvora, pakao ću ti napraviti;
 • Mogu ti kupiti cijelu porodicu (vadeći novčanik iz đžepa);
 • Da li znaš ko sam ja;
 • Da li znaš da sam ja veliki katil;
 • Žena ti neće moći ići više van zemlje;
 • Ni otac, ni majka, ni brat neće moći nigdje;
 • Ni brat ti neće raditi;

Dakle, u prethodno opisanim radnjama osumnjičeni Faruk Zubčević u svojstvu direktora KPZ-a Sarajevo, koristeći svoj položaj, utjecaj i ovlasti, kao službena osoba imenovana na poziciju  javnog organa uprave, u obavljanju svoje službe drugog zlostavljao, nanosio mu duševne patnje, zastrašivao i vrijeđao ga, te ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život ili tijelo te osobe, te na taj način izazvao uznemirenje i strah kod Ediba Termiza.

Navedene radnje osumnjičenog predstavljaju povredu ličnosti i pravo na ličnu slobodu i sigurnost, ugrožavajući slobodu i dostojanstvo ljudske ličnosti, usljed čega je kod Ediba Termiza stvoren osjećaj nespokojstva, straha i opće uznemirenosti.

Čime bi počinio krivična djela:

Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH, Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. KZ F BiH i krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 383. KZ F BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navedene radnje, kako saznajemo poduzima preko MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, gdje objavljujemo materijalni dokaz u kojem MUP KS poziva svjedoke radi saslušanja u istrazi protiv Zubčević Faruka.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI