fbpx

DOLAZI DAN D: E nećemo tako Dino!

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba

SARAJEVO - U filmu Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell“ sarajevski makro Braco Šintor, pretuče Dinu kojeg glumi Slavko Štimac jer je pokušao zaštititi djevojku Dolly Bell u koju se on zaljubi, a koju glumi glumica Ljiljana Blagojević, koja je za makroa Bracu Šintora prodavala svoje tijelo. Prije nego je napao Dinu Braco mu kaže: “E nećemo tako Dino“.

Nekako se ta izjava Brace Šintora poklapa s izvornim nutarnjim osjećajima hrvatskog naroda u BiH nakon parlamentarnih izbora u BiH 2018. godine, koji svakog časa prijete izaći van. Hrvatski narod je u svojoj stoljećima dugoj povijesti, pa čak i novoj preživio mnoge bure i nevere, a sada se nalazi po mišljenima mnogih neovisnih političara, politologa, povjesničara, umnih ljudi, te visokih duhovnih autoriteta hrvatskog naroda u zemlji i inozemstvu pred najvećim izazovima. Izbor nelegalnog i nelegitimnog predstavnika Željka Komšića ispred hrvatskog naroda u BiH je samo jedna kap u čaši koja je istu prelila. Njegova inauguracija u Sarajevu 20.11.2018. godine je protekla bez najviših hrvatskih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH i inozemstvu, ali i bez najviših crkvenih predstavnika hrvatskog naroda u BiH koji su postupili razumno jer bi bez ikakve sumnje njihovo pojavljivanje na njegovoj inauguraciji bio još nerazumniji čin koji bi još dublje hrvatski narod u BiH gurnuo u ambis njegovih nadanja u održivi opstanak i suživot u BiH.

Izbor Željka Komšića se može okarakterizirati ponajbolje stihovima iz pjesme Željka Bebeka:“Kako došlo tako prošlo zar to ne vidiš“, pa je njegova inauguracija prošla po hrvatski narod nezapaženo premda to njega ništa ne briga jer taj lik pospanog i grogiranog pogleda notornog alkoholičara i lažova ionako ništa ne vidi, ne čuje i ne osjeća. U cijeloj BiH, odnosno u njena dva entiteta (RS i FBiH) se već prave slagalice i mozaici buduće vlasti na državnoj, federalnoj i županijskim razinama. Tzv.nacionalističke stranke iz reda 3/tri naroda su polučile najveći relativni uspjeh te bi one trebale kreirati novu vlast na svim razinama, no to se ovaj put ne događa jer stranke tzv. “ljevice“ u mnogim županijama FBiH u kojima su Muslimani-Bošnjaci većina stvaraju neke građanske blokove odnosno neke nove alijanse za promjene bez stranke SDA što se toj stranci nikako ne sviđa i koja smatra kako je ona relativni pobjednik izbora u FBiH u gotovo svim županijama ali stranke ljevice ne žele s njom kreirati vlast u tim županijama i eto ti problema za tu stranku. Što će se konačno dogoditi u tim županijama ostaje za vidjeti jer će konstituiranje vlasti u tim županijama imati direktnog utjecaja na konstituiranje zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

Ono što hrvatski narod u BiH ali i van nje interesira je izmjena izbornog zakona u BiH što je stranka HDZ BiH kao apsolutni pobjednik izbora među hrvatskim narodom u BiH, FBiH i županijama u kojima je hrvatski narod većina, stavila kao svoj prioritet, odnosno pitanje par excellence. Za utorak 27.11.2018. godine je predviđeno konstituiranje novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Taj dan direktno omeđuje sudbinu hrvatskog naroda u BiH a evo zbog čega za one malo ne upućenije u ustavno pravni poredak BiH i FBiH:

-BiH, FBiH, te njene županije, općine i gradovi imaju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast,

-U BiH postoji institucija Predsjedništva BiH u koji se biraju predstavnici iz reda svakog od 3/tri konstitutivna naroda u BiH, Parlamentarna skupština BiH sa 2/dva doma (Zastupnički i dom naroda) kao najviši zakonodavni organ u BiH, te Vijeće Ministara, izvršni organ, kao najvažniji organi vlasti koji nastupaju i ime BiH, i svaki od tih organa ima svoje ovlasti u kreiranju unutarnje i vanjske politike BiH,

-U FBiH postoji Parlament FBiH sa 2/dva doma (Zastupnički i Dom naroda) kao najviši zakonodavni organ, Vlada FBiH, institucija Predsjednika FBiH, kao izvršni organi.

-U županijama FBiH postoje skupštine, kao zakonodavni organi vlade, a u općinama i gradovima Gradonačelnici i načelnici kao izvršni organi.

Kako smo već napomenuli Predsjedništvo BiH je konstituirano premda u njemu hrvatski narod nema svog legalnog i legitimnog predstavnika imajući u vidu kako je Željko Komšić proglašen personom non grata u svim općinama i gradovima u FBiH u kojima su Hrvati većina, a ne samo zbog toga već i zbog toga što nije poštivan ni Ustav BiH, te Washingtonski i Daytonski mirovni sporazumi koji jamče svakom narodu u BiH jednakopravnost i konstitutivnost a ovdje je to načelo i princip na štetu hrvatskog naroda grubo prekršeno.

Najava kako je za utorak 27.11.2018. godine predviđeno konstituiranje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je početak neminovnosti za hrvatski narod u BiH.

Ukoliko neupućena javnost ne zna koje su nadležnosti Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nabrojati ćemo neke:

-Donosi odluku o izboru Vlade FBiH, većinom glasova njenih zastupnika,

-Bira Predsjednika i dopredsjednika FBiH, što potvrđuje i Dom naroda Parlamenta FBiH,

-Izglasava nepovjerenje Vladi FBiH što potvrđuje i Dom naroda FBiH,

-Donosi sve zakone, uredbe i odluke iz djelokruga svoje nadležnosti u FBiH, koje potvrđuje Dom naroda Parlamenta FBiH,

-Imenuje suce Vrhovnog suda FBiH,

Da ne bismo dalje zamarali neupućenu javnost u ustavno pravni poredak FBiH, odnosno zastupničkog doma Parlamenta FBiH, taj dom imenuje Vladu FBiH koja ima 16/šesnaest ministarstava, imenuje Predsjednika i dopredsjednika FBiH, imenuje suce vrhovnog suda FBiH čime FBiH počinje djelovati na svim poljima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, što direktno određuje i sudbinu hrvatskog naroda u FBiH. Sada se vraćamo na početak kada je stranka HDZ BiH u više navrata javno preko svojih najviših političkih predstavnika izjavljivala kako neće biti konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u BiH i FBiH, odnosno implementacije izbornih rezultata ukoliko se prije toga ne promijeni izborni zakon koji će onemogućiti biranje predstavnika drugih naroda hrvatskom narodu pa čak i izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda koji ga nije birao što je za svaku pohvalu jer je hrvatski narod u BiH i FBiH sveden na nacionalnu manjinu svekolikim zajedništvom i jedinstvom svih muslimansko-bošnjačkih stranka u BiH i FBiH.

Hrvatski narod je došao sada u poziciju onog Brace Šintora koji zaljubljenom Dinu iz filma Sjećaš li se Dolly Bell kaže: “E nećemo tako Dino“. Stranka HDZ BiH je u poziciji Brace Šintora iza kojeg stoji cijela čaršija hrvatskog naroda u FBiH, BiH, i inozemstvu. Premda zvuči nevjerojatno hrvatski narod sada ima povijesnu priliku primijeniti sve planove ovog svijeta i B, C, i Ž ukoliko želi sačuvati živu glavu. Nikakva međunarodna zajednica ili visoki predstavnik, Erdogan, klovn Komšić, EU, SAD preko svoje ambasade u Sarajevu ne može natjerati hrvatske predstavnike na konstituiranje zastupničkog doma Parlamenta FBiH u utorak 27.11.2018. godine prije promjena izboranog zakona u BiH.

Koji su mogući scenariji ukoliko predstavnici hrvatskog naroda ne dođu u utorak na konstituiranje novog saziva tog doma? Taj dom se može konstituirati bez hrvatskih predstavnika i to bi bilo najbolje rješenje za hrvatski narod. Tada bi bilo svima jasno kako se konačno ostvarila ideja velikomuslimanske ili velikobošnjačke politike o građanskoj državi BiH čiji se protagonisti odavno znaju. Ukoliko bi međunarodna zajednica i visoki predstavnik ultimatumima ili ucjenama tjerali predstavnike hrvatskog naroda u tor zvani zastupnički dom Parlamenta FBiH na silu gadno bi pogriješili jer su zaboravili na jednu sitnicu koja u njihovim očima ne znači ništa ali znači puno Bogu a ona je: hrvatski narod.

A Hrvata ima svugdje i treba ih nešto dignuti i probuditi iz letargije i višegodišnjeg sna. Možda će to upravo biti palica međunarodne zajednice ili visokog predstavnika u BiH? Ukoliko predstavnici hrvatskog naroda u BiH (HDZ BiH) krenu u utorak u Sarajevo na konstituiranje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH onda ni to nije loše. Hrvatski narod će konačno znati na čemu je. Znati će kako je konačno došlo vrijeme obračuna sa tom strankom i sa svime što ona predstavlja. Znati će hrvatski narod koga treba satrati u prahu i pepelu jednom za zauvijek. Jer izgleda kako se vrijeme konačnog dizanja hrvatskog naroda iz pepela pojavljuje na obzoru ili će hrvatski brod Titanik koji se opasno nakrivio u dubinama mora laži, obmana i prevara hrvatskog naroda završiti još dublje. Izabrani predstavnici hrvatskog naroda iz manjih hrvatskih stranaka u Zastupnički dom Parlamenta FBiH neka budu dio opće svehrvatske politike i zaborave na svoja mjesta u klupama tog doma dok se ne riješi pitanje promjena izbornog zakona, jer ukoliko to ne učine postati će dio loše sudbine stranke HDZ BiH. Na vama je poštovani hrvatski puče odluka, a ne na HDZ-u BiH, međunarodnoj zajednici ili visokom predstavniku za BiH. Zato bdijte i pozorno pratite na koju stranu namjeravaju krenuti izabrani predstavnici hrvatskog naroda u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u ranu zoru u utorak 27.11.2018 godine. Na stranu svog kraja ili početka.

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI