fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu. Zakon je usvojen sa 29 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.

U isto vrijeme, tisuće radnika nalazi se ispred zgrade Parlamenta FBiH, koji prosvijeduju zbog novog Zakona o radu, a demonstranti su stigli iz raznih dijelova BiH.

„Nezavisne“ podsjećaju, sjednica je počela oko 11:30, a nakon rasprave, pauze i kratkog sastanka – novi Zakon o radu je zvanično i usvojen.

Zakon je usvojen sa 29 glasova “za”, dok su tri bila “protiv”. Sjednicu su napustili delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratskog fronta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je tokom rasprave da je riječ o najliberalnijem zakonu o radu u Europi.

“Ako ne bude usvojen zakon – onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova”, istakao je Novalić.

On je naglasio da bi neusvajanje zakona dovelo do daljeg nastavka postojanja privilegiranih kategorija koje žive na račun građana Federacije BiH.

“Zakon nam treba zbog nas, ne zbog EU”, dodao je Novalić.

Novalić je i  na vrlo kratkoj press konferenciji, nakon usvajanja novog Zakona o radu, kazao je da je usvajanje Zakona pravi put i dokaz da se krenulo u reforme koje nalaže Reformska agenda.

”Nije ovo sveto slovo na papiru. Mi Zakon o radu možemo mijenjati u buduće, možemo praviti izmjene”, kazao je Novalić.

Istakao je i to da će se u Zakonu o radu naći sve što treba da stoji u njemu, čak i prijedlozi koje je Savez samostalnih sindikata BIH predložio na sinoćnjoj kasnoj sjednici.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH Safudin Čengić podsjetio je da su pregovori o zakonu o radu počeli u maju ove godine nakon sastanka sa federalnim ministrom rada Milanom Mandilovićem

Autor: Nezavisne novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});