fbpx

Dom naroda PFBiH sutra glasa o zabrani gradnje malih hidroelektrana

Autor: dnevno.ba

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sutra bi se na sjednici po hitnom postupku trebao izjasniti o predloženim dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim se stvara pretpostavka za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, instalirane snage do i uključivo 10 MW na cijelom području Federacije BiH.

Zakon je dopunjen prije svega odredbom u članku kojim se definira šta su to „male hidroelektrane (mHE)“ a one su definirane kao „hidroenergetski objekat instalirane snage do i uključivo 10 MW”, što u sadašnjem Zakonu i podzakonskim odredbama nije definirano.

Članak 78. Zakona dopunjen je odredbom članka kojom se obustavlja izdavanje Energetskih dozvola za male hidroelektrane na cijelom području Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije za izdavanje dozvole za građenje za mini hidroelektrane.

To u konačnici ima za posljedicu i nemogućnost građenja, odnosno zabrane izgradnje mini hidroelektrana.

Još jedna odredba u članku 116. Zakona dodana je u želji da se svim podnositeljima zahtjeva za izdavanje Energetske dozvole, koji već imaju zaključene ugovore o koncesiji s nadležnim organom, omogući da, u roku od tri godine od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kompletiraju svoj zahtjev za izdavanje Energetske dozvole, a sve u svrhu izbjegavanja sudskih sporova između investitora i državnih organa.

Rok od tri godine je ostavljen iz razloga što je podnositelj zahtjeva dužan pribaviti određenu dokumentaciju, a za čije izdavanje treba određeno vrijeme. Ta dokumentacija se ogleda u pribavljanju vodoprivrednih dozvola, okolinske dozvole, prethodne elektroenergetske suglasnosti, urbanističke suglasnosti, kao i dokaza o riješenim imovinskopravnim odnosima vezanim za nekretninu na kojoj je predviđena gradnja.

Izradi navedenih dopuna Zakona o električnoj energiji Ministarstvo je pristupilo nakon zaključka Predstavničkog doma u vezi potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana na cijelom području Federacije BiH i u skladu s Deklaracijom o zaštiti rijeka u Federaciji.

Da bi dopune Zakona o električnoj energiji stupile na snagu potrebno je da ih odobre oba doma Parlamenta FBiH. U travnju ove godine Predstavnički dom nije prihvatio da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH razmatra po hitnom postupku nego ga je vratio u redovnu proceduru i nakon razmatranja prihvatio je Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji.

(FENA)

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI