fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
15.10.2014., Zagreb - U odvjetnickom uredu Zvonimira Hodaka, prof. Zdravko Tomac i prof. Josip Jurcevic u drustvu Zvonimira Separovica predstavili su novinarima sudsku tuzbu koju su podigli protiv predsjednika RH Ive Josipovica zbog javne klevete. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

DR. ŠEPAROVIĆ: Vratit ćemo pozdrav “Za dom spremni”

Autor: Damir Kramarić

ZAGREB - Bitno je naglasiti da to nije pozdrav identičan onome koji se koristiu u NDH. Tada su uzvikivali: Za poglavnika i dom – spremni. Pozdrav 'Za dom - spremni' spominje se u operi Nikola Šubić Zrinski te u mnogim drugim domoljubnim pjesmama, ističe Šeparović.

Nakon što je akademik dr. Josip Pečarić pokrenuo inicijativu da pozdrav “Za dom spremni” postane službeni pozdrav Hrvatske vojske te nakon što su ga svojim potpisima podržali brojni akademici, znanstvenici te biskupi Košić i Pozaić, danima su u hrvatskom, ali i njemačkom javnom prostoru odjekivali plotuni žestokih medijskih napada na tu inicijativu i na potpisnike peticije.

Brojni analitičari, povjesničari i navodni povjesničari, biskupe su i brojne intelektualce nazvali ustašoidima, simpatizerima fašizma, rušiteljima ugleda Republike Hrvatske te ‘saveznicima najvećih hrvatskih neprijatelja koji jedva čekaju da im netko ponudi argumente da Hrvatsku mogu proglasiti ustašoidnom i fašističkom tvorevinom’. Najgore je, čini se, prošao zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, Želimir Puljić.

Njega su posebno žestoko kritizirali, premda se nitko, koliko nam je poznato, nije pozabavio osnovnim njegovim prijedlogom, odnosno dijelom izjave ‘da bi zbog javnih prijepora oko pozdrava Za dom spremni trebalo organizirati znanstveni skup koji bi mogao dati stručne i znanstvene priloge o tom pozdravu, odnosno odgovoriti na pitanje: je li riječ isključivo o ustaškom pozdravu, ili je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav kojeg su ustaše preinačili pa također koristili’.

Nitko od Puljićevih kritičari nije odgovorio na pitanje: Zašto bi prijedlog znanstvene rasprave o nečemu što i danas izaziva kontraverze i što nije dovoljno istraženo, bio skandalozan? Sve to pokazuje, po svemu sudeći, da većina kritičara nije ulazila u meritum stvari, već su, bez analize izrečenoga, s unaprijed pripremljenim stavom samo lijepili etikete.

Budući da se zbog siline i učestalosti napada na inicijatore peticije, u hrvatskom medijskom prostoru do sada nisu mogli čuti ni pročitati argumenti druge strane, za komentar smo zamolili predsjednika Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta – čiji su članovi masovno podržali peticiju akademika Pačarića (koji je, pak, preuzeo ideju Branka Borkovića).

Kako komentira napade na potpisnike inicijative da se ‘Za dom spremni’ uvede kao službeni pozdrav u OS RH? Je li mu poznato jesu li znanstvenici ikada temeljito istražili povijest tog pozdrava te kako komentira činjenicu da osobe koje tvrde da bi iselili iz Hrvatske kada bi se taj pozdrav legalizirao, u isto vrijeme ne dozvoljavaju istraživanje stvarnog broja žrtava Jasenovca i karakter logora Jasenovac, upitali smo dr. Zvonimira Šeparovića.

”Potpisnik sam apela kojeg je inicirao akademik Pečarić, kojeg su potpisali i biskupi Košić i Pozaić te koji je dosad prikupio preko 4000 potpisa. Bitno je naglasiti da to nije pozdrav identičan onome koji se koristiu u NDH. Tada su uzvikivali: Za poglavnika i dom – spremni. Pozdrav ‘Za dom – spremni’ spominje se u operi Nikola Šubić Zrinski te u mnogim drugim domoljubnim tekstovima, budnicama te je motiv mnogih hrvatskih pjesama. ‘Dom’ je u hrvatskoj povijesti i tradiciji oduvijek važan, on simbolizira i obitelj i domovinu. Znanstvenica Eva Kirchmayer-Bilić, docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i članica Hrvatskog nacionalnog etičkog, u svojoj studiji ističe da je pozdrav Za dom – spremni korišten često u domoljubnoj poeziji, za vrije Ilira, a posebno kod Zrinskih. U operi Nikola Šubić Zrinski to je i središnja tema. ‘Hrvatski dom’ ima veliku simboliku i veliku vrijednost kroz povijest. Obitelj i dom glavna su hrvatska uporišta i utočište kroz cijelu povijest. Imamo, stoga, mnogo razloga da taj pozdrav zadržimo. Marko Perković Thompson već godinama taj pozdrav koristi u svojoj pjesmi, no prekršajno su ga prijavili, tek nakon što je u Kninu pjevao na 20. godišnjicu pobjede u Domovinskom ratu. Sudac je, međutim, presudio da tu nema elemenata kaznenog djela. Zbog svega navedenog, na putu smo da reafirmirano taj pozdrav”, podvlači dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

Dodao je potom da su nadbiskupa Puljića žestoko napali i u Njemačkoj, gdje je Die Zeit napisao da je Puljić fašistoidni biskup. Napomenuo je međutim da su na tekst u Die Zeitu, reagirali članovi Etičkog sudišta iz Njemačke, koji su pojasnili Nijemcima što je nadbiskup u stvari rekao i za što se zalaže.

”Dr. Stjepan Razum tvrdi da je logor Jasenovac imao tri faze i da je najteža bila ona nakon 1945. godine. No, otac i sin Goldstein, Klasić, Jakovina i Markovina ne daju da se istraže komunistički zločini. Misle da se to može sakriti. I o tome ćemo raspravljati na sjednici Sudišta, a organizirat ćemo i tribinu na kojoj će govoriti oni koji su prošli komunističke zatvore, poput Marka Veselice i drugih žrtava, pa čak i onih koje je maltretirao najveći antifašist u Hrvatskoj – Ivan Fumić. Treba nam objektivnost i istina, jer imamo mnogo razloga braniti Hrvatsku od tvrdnji da nosimo ustašku guju u njedrima. Tu monstruoznu optužbu izrekao je usred Knesseta, bivši predsjednik Josipović, premda je to posve netočno”, zaključuje dr. Šeparović.

Autor: Damir Kramarić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});