fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DRAGAN ČOVIĆ: Merkel podržava europski put BiH

Autor: Hina

ZAGREB - Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je bosanskohercegovački put prema euroatlantskim integracijama i rješavanje unutarnjih prijepora u BiH na temelju jednakopravnosti naroda te je inzistirala na provedbi rezultata izbora i što skorijoj uspostavi državnog Vijeća ministara, rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, čiju izjavu prenose mediji u Mostaru.

I Čović bio na predizbornom skupu EPP-a

Čović se kratko susreo s njemačkom kancelarkom u društvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na marginama predizbornog skupa Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu te je razgovarao i s kandidatom europskih pučana za predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom.

“Dobili smo jasnu potporu gospođe Merkel euroatlantskome putu BiH i rješavanju unutarnjih pitanja na temelju konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja”, rekao je Čović istaknuvši da je njemačka kancelarka u razgovoru inzistirala na provedbi rezultata izbora u BiH i uspostavi državnog Vijeća ministara.

“Mi želimo da se odmah ustroji Vijeće ministara BiH bez ikakvog uvjetovanja. I to je naš ustupak. Što se nas tiče, idemo u sljedećih desetak dana ustrojiti izvršnu vlast na razini države”, rekao je Čović dodavši da je takvo stajalište prenio njemačkoj kancelarki.

Hrvatski predstavnici u vlasti inzistiraju, međutim, da se za razliku od savezne razine vlasti, prije ustroja izvršne vlasti u Federaciji BiH postignu promjene Izbornog zakona BiH kojima bi se onemogućilo ponavljanje preglasavanja ovoga naroda, kao što se dogodilo na posljednjim izborima.

“To podrazumijeva provedbu presude Ustavnoga suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita triju konstitutivnih naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika”, dodao je predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH.

Kaže da je razgovarao s Weberom

Njemačku kancelarku zanimala su i stajališta čelnika Hrvata u BiH u pogledu euroatlantskih integracija.

“O euroatlantskom putu jedino iskreno razgovaraju Hrvati u BiH. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU-a”, rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva naroda koji imaju određene alternative.

U odvojenom razgovoru s glavnim kandidatom EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom Čović je tražio ubrzavanje postupka za dobivanje kandidacijskog statusa.

“Gospodina Webera sam molio da BiH dobije kandidacijski status i da se ne postavljaju uvjeti. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa raditi, nego se s tim procesom u roku od godine dana obvezati na provedbu preciznih reformi”, objasnio je.

Dodao je kako je spitzenkandidata pučana jako zanimao položaj Hrvata u BiH te potrebne reforme u ovoj zemlji.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});