fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Dragan Čović na kongresu europskih pučana u Nizozemskoj: Većina članica EU konačno razumije odnose u BiH

Autor: Fena

Dodaje kako želi iskoristiti kongres EPP-a da skrene pozornost na sva ova pitanja, kroz prizmu HDZ-a BiH i HNS-a, vezano za osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda nakon ovih izbora, a kako bi se izbjegla bilo kakva politička blokada ili nestabilnost.

U svim razgovorima koje sam imao i koje ću imati tijekom kongresa Europske pučke stranke (EPP), želim vrlo jasno kazati kakva je pozicija Bosne i Hercegovine, istaknuti naš euroatlantski put i činjenicu da članstvo u Europskoj uniji nema alternativu te da smatramo kako ničim nismo zaslužili da nas se tretira drugačije od ostalih zemalja regije u procesu pridruživanja, izjavio je za Fenu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji sudjeluje na dvodnevnom izvještajno-izbornom kongresu EPP-a u Rotterdamu.

Čović kaže da u brojnim bilateralnim razgovorima ističe koliko je bitno da imamo političku stabilnost u BiH kako ne bi došlo do bilo kakve sigurnosne ugroze.

– Mi smo usred izbornog procesa koji već traje i to daje jednu posebnu političku dimenziju nužnosti traženja političkih rješenja, a da istodobno osiguramo i demokratski proces izbora, kao i preduvjete da se mogu implementirati izborni rezultati bez obzira što do sada nismo promijenili Izborni zakon. Čini mi se da je to osnova svega, da ne smijemo ostati zarobljeni u nefunkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti kakvu imamo protekle četiri godine. Nadam se da će ovih dana biti razmatran državni proračun na Vijeću ministara i ubrzo usvojiti u Parlamentu BiH kako bismo koliko-toliko stvorili mogućnosti za stabiliziranje odnosa barem u narednih pet-šest mjeseci. To je period koji je pun izazova, u tijeku je kampanja i vidimo tu razne strategije, gdje se retorika i ponašanje prilagođavaju toj kampanji, ističe Čović.

Dodaje kako želi iskoristiti kongres EPP-a da skrene pozornost na sva ova pitanja, kroz prizmu HDZ-a BiH i HNS-a, vezano za osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda nakon ovih izbora, a kako bi se izbjegla bilo kakva politička blokada ili nestabilnost.

– Najveći broj sugovornika razumije naše odnose u BiH, a drago mi je što smo uspjeli i kroz političko djelovanje HDZ-a BiH, ali i kroz diplomatsko djelovanje Republike Hrvatske, pridobiti značajan broj zemalja, u čijem fokusu BiH uopće nije bila, da razumiju te naše odnose. Na tome i ubuduće treba uporno raditi, jer kako god to radimo mi, tako to nastoje raditi i drugi koji imaju drugačije poglede i interese u BiH. U svakom slučaju, interes za BiH je sve izraženiji. Od jedne potpune sjene u kojoj smo se nalazili protekle dvije godine, sad je pitanje BiH na stolu, razgovara se o Izbornom zakonu i političkoj stabilnosti BiH. Vjerujem da danas imamo najveći broj zemalja članica EU koji te odnose u BiH potpuno razumiju, zaključio je Dragan Čović.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});