fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DRAMA U ALUMINIJU: Radnici potezali noževe na članove Uprave, slijede prosvjedi protiv Dragana Čovića!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Iako se menadžment i Uprava "Aluminija" trude ostaviti privid normalnosti, stanje među uposlenicima upropaštenog mostarskog gospodaraskog kolekiva daleko je od toga, i prema tvrdnjama svjedoka na rubu je ozbiljnog incidenta s nesagledivim razmjerama i posljedicama.

Od ponedjeljka, kada je počela isplata otpremnina za 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, osjećaju se napetosi među radnicima, kako onima koji su na taj način “smireni”, tako i unutar preostalih 400 za čiji se budući status još nije našlo rješenje. Oni će u narednom mjesecima, dok se ne vidi da li će se naći strateški partner, biti na plaćenom čekanju i dobijati će 50 posto plaće koju su imali prije gašenja proizvodnje u “Aluminiju”.

Tiho nezadovoljstvo radnika “Aluminija” u posljednjih dva-tri dana preraslo je u otvorenu pobunu protiv menadžmenta i Uprave koje smatraju odgovornim za slom nekadašnjeg mostarskog giganta. Radnici su burno reagirali prije dva dana kada je Uprava mostarske kompanije izrazila “iskreno žaljenje za svakim čovjekom koji je izgubio radno mjesto”. Posebno je radnike iritirala licemjerna i neistinita tvrdnja Uprave da su se oni skupa s radnicima “zajedno radili, zajedno borili i zajedno na ulici bili”.

Radnicima “Aluminija”, ali i građanima Mostara, poznato je da članovi Uprave nisu bili s njima na ulicama, nego su se, naprotiv, izdajnički i politikantski, izvinuli Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH, zbog neprijantosti i prozivki koje su na njegov račun uputili nezadovoljni radnici. Tijekom dogašaja od prije tri dana zaštitari u “Alumiju” uz puno muke spriječili su radnike da se fizički obračunaju s rukovodstvom poduzeća, javlja Slobodna Bosna.

Prema tvrdnjama svjedoka mučnih scena, u krugu tvornice moglo se vidjeti noževe, drvene palice u rukama radnika dok su se pokušavali probiti do prostorija u kojima sjedi Uprava “Aluminija”. Ozlijeđenih u ovim dogajima, srećom, nije bilo, navodi Slobodna Bosna.

Radnici “Aluminija” ne misle se zaustaviti, niti odustati od zahtjeva za kažnjavanje odgovornih za slom svoje nekadašnhe firme. Učinit će to samoinicijatovno, bez konsultacija sa Sindikatom preduzeća kojeg smatraju produženom rukom Uprave. Već uveliko traju pripreme za velike, masovne ulične prosvjede u Mostaru koji bi trebali biti održani u narednih nekoliko dana.

Prema informacijama koje stižu iz kruga organizatora prosvjeda, na meti će se naći najodgovorniji za slom njhove bivše firme, a to su, po njihovom uvjerenju, poltičari. Prije svih to se odnosi na Dragana Čovića, trenutnog šefa Kriznog stožera “Alumija” i lidera HDZ-a BiH koji je skoro punih 20 godina povlačio sve poteze od kojih je ovisila sudbina “Aluminija”, njegovih uposlenih, ali i tisuća ljudi vezanih za ovaj nekada uzorni i profitabilni kolektiv, završava Slobodna Bosna ovaj tekst.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});